USA's industrilobby vil sagsøge Obama for klimaplaner

Den amerikanske industrilobby gør sig klar til kamp mod central del af præsident Obamas klimaplan, som præsenteres i aften.
Trods skifergaseventyret kommer 40 pct. af USA's strøm i dag fra kulfyrede kraftværker. Dem planlægger Obama at lovregulere udenom Kongressen, men det vil industrien ikke acceptere. | Foto: Enerplus.
Trods skifergaseventyret kommer 40 pct. af USA's strøm i dag fra kulfyrede kraftværker. Dem planlægger Obama at lovregulere udenom Kongressen, men det vil industrien ikke acceptere. | Foto: Enerplus.

Allerede inden præsident Barack Obama i aften har fremlagt sin klimaplan, siger modstanderne i den amerikanske industrilobby, at de vil indbringe præsidenten for retten.

Det skriver Financial Times.

Den amerikanske industrilobby er i oprør over planer om at lovregulere CO2-udledningen fra amerikanske kulkraftværker, som i dag står for 40 pct. af strømforsyningen i landet. Det vides endnu ikke, om præsidenten vil forsøge at trumfe lovgivningen igennem over for eksisterende kraftværker, eller om han vil nøjes med kraftværker, der opføres fremover.

Obama vil bremse CO2-udledninger fra kraftværker 

Udfaldet og implementeringen af forslagene afhænger af fortolkningen af Clean Air Act, som ifølge loven tildeles den siddende administration beføjelser til at handle på området udenom Kongressen. Det er konsekvensen af en Højesteretsdom fra 2007, der betegner CO2 som en "kilde til luftforurening" og derved underlagt Clean Air Act.

Det er industrilobbyen imidlertid uenig i.

"Vi tror ikke, at Clean Air Act er den rigtige måde at gøre det her på. Klimapolitik burde besluttes af Kongressen og i samarbejde med andre lande. I sidste ende er dette en retssag," siger Ross Eisenberg fra National Association of Manufacturers ifølge Financial Times.

Erhvervsorganisationen repræsenterer 11.000 små og store fremstillingsvirksomheder på tværs af alle 50 amerikanske stater.

Flere iagttagere mener, at Obama ønsker at gribe muligheden for at gå solo og gennemføre vidtgående lovgivning på klimaområdet. Han har siden sin indsættelse skuffet miljøforkæmpere verden over, fordi de ikke mener, at han har levet op til de store forventninger, han skabte forud for valget i november 2008.

Frihandel kan booste skrantende grøn eksport

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Foto: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også