EnergiWatch

Analyse: USA's gaseventyr fører til grønt koma

Den amerikanske CO2-udledning er faldet med 8,6 procent siden den hidtidige top i 2005, beskæftigelsen i industrien er steget med næsten en million og gaspriserne er mere end halveret. Den amerikanske skifergas-revolution gavner alle – på nær den grønne sektor.

Foto: Southwestern Energy

ANALYSE: Man kan mene, at tallene taler deres eget tydelige sprog. For bare ti år siden udgjorde skifergas omkring 1 procent af den samlede amerikanske produktion af naturgas. I dag udgør skifergas over 25 procent af den amerikanske gasproduktion, og i 2030 vil det udgøre halvdelen af produktionen. Vel og mærke en samlet gasproduktion, der i 2030 vil være vokset med 40 procent.

Men alligevel går det op for en, at man ikke rigtig har forstået omfanget af den amerikanske skifergasrevolution, før man står midt i den. Eller rettere sagt befinder sig i en konferencesal med 800 beslutningstagere fra den amerikanske energibranche. For der er én ting – og kun én ting – energifolk i USA taler om. Og det er skifergas.

Evnen til at udvinde de svært tilgængelige fossile energikilder fra skiferlagene har udviklet sig med rekordfart de seneste ti år. I 2007 fik boreteknologien bag udvindingen af skifergas for alvor sit gennembrud, og siden har gasindustrien opsat skiferboring med samme hastighed som en Ford Mustang i overhalingsbanen.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Amerikanske politikere vil skære grøn støtte med 50 pct. 

Forgyldt af gas

Konsekvenserne for det amerikanske samfund har været talrige – og altovervejende positive. Prisen på naturgas i USA er mere end halveret, landet er godt på vej til at blive selvforsynende med naturgas og flere og flere taler nu om USA som nettoeksportør af den kostbare gas. Den amerikanske industri har skåret milliarder af energiregningerne. Det har ført til tilbageflytning af industriproduktion, hvilket har øget antallet af jobs i den amerikanske industri med næsten en million stillinger. Skifergassen er en væsentlig del af forklaringen på, hvorfor USA nu er så godt som ude af den altomfattende krise, der ramte landet efter Lehmann Brothers kollaps i 2008.

Samtidig har den massive vækst i brugen af naturgas ført til en dramatisk reduktion i USA's CO2-udledning – siden 2005 er den faldet med over otte procent. Ikke kun på grund af skifergassen – men igen er det en stor del af forklaringen.

Billig gas lokker industrien hjem til USA

Det er altså ikke uden grund, at en af USA's mest indflydelsesrige energibosser, Thomas Fanning fra energiselskabet Southern Company, omtaler sig selv som værende ”all about natural gas”, da undertegnede møder ham i Washington D.C. tidligere denne uge. Gassen har forgyldt hans selskab, der har øget indtjeningen med 1 mia. dollar siden 2009, og nu kan notere et overskud på 3.5 mia. dollar før skat. Den har forgyldt hans kunder, der sidste år sparede 1 mia. dollar på energiregningen og den har forgyldt ham selv, han tjente sidste år 8,3 mio. dollar – eller små 50 mio. kroner.

Amerikansk olievækst fastholder lav oliepris

En national skat

Man forstår også godt, hvorfor James Tramuto, vice-direktør i skifergas-producenten Southwestern Energy, kalder skifergassen for en ”national skat”. Som olie og gasmand er han gået fra at bekymre sig om, hvordan han skulle takle en faldende amerikansk produktion, til at bekymre sig om, hvordan han får medarbejdere nok til at bore de over 500 nye boringer, han planlægger at gennemføre hvert år fra nu af og frem til 2020.

Hvorfor i alverden skulle man som amerikansk energiselskab bekymre sig om at opstille vindmølleparker eller solcelleanlæg, når der ganske få meter under ens fødder findes energiressourcer nok til at dække ens behov i hvert fald de næste 20-30 år?

Skifergas i USA er altså en vindersag for alle. Eller næsten alle. Én branche står nemlig for alvor til at blive taberen i USA store energieventyr. Og det er den grønne sektor. Eller i hvert fald sektoren for vedvarende energi. For hvorfor i alverden skulle man som amerikansk energiselskab bekymre sig om at opstille vindmølleparker eller solcelleanlæg, når der ganske få meter under ens fødder findes energiressourcer nok til at dække ens behov i hvert fald de næste 20-30 år?

Som Thomas Fanning siger det, så er vedvarende energi selvfølgelig vigtig – det bliver bare ikke noget, hans selskab investerer voldsomt i før tidligst 2020. En holdning de fleste af hans kollegaer lader til at dele. Rent økonomisk ville det da også være tæt på uansvarligt for de amerikanske energiselskaber at satse stort på vedvarende energi, når gassen kan købes til en pris, der gør den mange gange billigere, end hvad vind- og solenergi koster.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Politisk gas-støtte

Præsident Obama er opmærksom på udfordringen, og har opstillet mål for reduktion i CO2 og for andelen af grøn energi særligt inden for transportsektoren. Men for præsidenten gælder almindelig økonomisk fornuft også - og hvorfor skulle han forsøge at bremse en gasrevolution, der både sikre lavere energipriser, flere jobs og som helt af sig selv vil medvirke til at reducere USA’s CO2-udslip? Heller ikke i Kongressen er der noget ønske om at bremse gasrevolutionen – tværtimod er man mere indstillet på at bekæmpe støtten til den grønne omstilling.

Amerikanske politikere vil skære grøn støtte med 50 pct.

Skifergas-revolutionen i USA bliver fra alle sider kaldt for en ”game-changer”. Og det er lige præcis hvad den er – på godt og ondt. På godt for langt de fleste amerikanere og sandsynligvis også for verdensøkonomien. På ondt for den grønne sektor – herunder danske virksomheder som Vestas og Siemens Wind Power – der nok må se i øjnene, at udfordringerne på det amerikanske marked ikke just er blevet mindre.

Læs her EnergiWatchs samlede dækning af den amerikanske energikonference EIA 2013:

Billig gas lokker industrien hjem til USA 

Amerikansk olievækst fastholder lav oliepris 

Gaschef i klondyke-land 

Skiferolie har stort potentiale

USA's gaseventyr kan ikke kopieres 

Amerikansk energiboss støtter eksport af billig gas

Skifergas fritager ikke USA for klimahandling

Mere fra EnergiWatch

Udkast til el-loft vækker utilfredshed

Den foreløbige udmøntning af el-loftet, som Energi- og Skatteministeriet har arbejdet på, mens Danmark har ventet på en ny regering, er diskriminerende og har mangler, mener man hos Dansk Erhverv.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs