EnergiWatch

Vagthund: USA’s klimaoptur kan hurtigt vende

Den amerikanske udledning af CO2 er faldet i takt med skifergas-udviklingen, men kan meget vel stige igen, hvis gasprisen går i vejret, advarer IEA.

Selv om skifergas-boomet i USA har fået den amerikanske udledning af CO2 til at falde markant, så er amerikanernes klimaopgave ikke løst, lyder det fra det Internationale Energi Agentur (IEA).

Financial Times skriver, at organisationen op til præsident Obamas fremlæggelse af en ny klimaplan på tirsdag nu advarer om, at udledningen meget vel kan gå i vejret, hvis gaspriserne stiger. For godt nok er gas billigere end kul, men siden sidste år er gasprisen steget fra under to dollar per million BTU (British thermal units) til omkring 3,80. Den stigning kan meget vel fortsætte, mener organisationen.

Billig gas lokker industrien hjem til USA

Analyse: USA's gaseventyr fører til grønt koma

Amerikanske politikere vil skære grøn støtte med 50 pct.

"Årsagen, til at USA begyndte at bruge en masse skifergas, var, at det var billigere. Men min hovedbekymring er, at hvis gaspriserne begynder at stige, så vil vi se kul komme tilbage og så vil reduktionen i CO2-udledningen meget vel gå den anden vej," lød det fra Fatih Birol - cheføkonom i IEA, der finansieres af 28 regeringer verden over - under et foredrag på Columbia Universitetet i New York.

Gas udleder ca. kun halvt så meget CO2 som kul, og IEA vurderer, at en pris på fem dollar per million BTU er det afgørende punkt, hvor energibranchen vil skifte gas ud med kul igen.

Det forventes, at Barack Obama på tirsdag vil foreslå tiltag, der begrænser landets CO2-udledning ved bl.a. at stille større krav til kulfyrede kraftværker samt styrke udbygningen af vedvarende energi på offentligt ejet jord.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs