EnergiWatch

Amerikanske politikere vil skære grøn støtte med 50 pct.

Republikanere i Repræsentanternes Hus vil svinge sparekniven over USA's forskning og udvikling i vedvarende energi. Demokraterne raser.

Foto: Colourbox

Præsident Obamas grønne agenda har allerede lidt et mindre nederlag, inden hans stort anlagte klimaplan overhovedet er kommet på bordet.

Det skyldes, at republikanere i et budgetudvalg i Repræsentanternes Hus har lavet et spareforslag på energiområdet op til finanslovsforhandlingerne for 2014 senere på året, der giver et stød til præsidentens ambitioner inden for vedvarende energi.

Forslaget vil skære 50 pct. af bevillingerne til det amerikanske energiministerium inden for for forskning og udvikling af grøn energi. Støtten vil nu lyde på 1 mia. dollar, hvilket er en reduktion på 911 mio. dollar - eller lidt over fem mia. kr. - i forhold til 2013, skriver det politiske nyhedssite, The Hill.

"Vi bliver nødt til at udvikle en mere sikker energifremtid for vores land. Det her (vedvarende energi, red.) er ikke rigtig vejen frem for vores land," udtalte Marcy Kaptur, medlem af komitéen for det republikanske parti, ifølge oilprice.com.

Billig gas lokker industrien hjem til USA 

Forslaget kommer som en del af det generelle spareprogram - the sequester - hvor de amerikanske politikere skal finde milliarder af dollar for at bringe den amerikanske økonomi i balance.

Republikanerne slår på, at man hellere ønsker at bruge en større del af bevillingerne til Energiministeriet på sikkerheden omkring de amerikanske atomreaktorer og atomvåbenanlæg, som også hører under ministeriets resortområde, og hvis støtte ifølge foreslaget hæves.

Forslaget har fået demokraterne, der er i undertal i Repræsentanternes Hus, til at fare i flint.

"Med den globale CO2-udledning på rekorderhøjder og med stadig mere ekstreme vejrforhold som følge af globalopvarmning ser jeg ikke noget belæg for at skære så drastisk i investeringerne i vedvarende energi, som begrænser vores CO2-udledning," siger Nita Lowey, et demokratisk medlem af budgetudvalget.

Obama vil bremse CO2-udledninger fra kraftværker

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Mere fra EnergiWatch

Green Power Denmark roser "historisk aftale"

Danmark bevæger sig med ny klimaaftale mod en grønnere, friere og mere elektrisk fremtid, lyder det fra brancheorganisation, mens projektudvikler kalder det ”afgørende”, at det vil gøre det lettere og hurtigere at sætte vedvarende energianlæg op på land.

DI: Politikerne har taget ansvaret på sig

Ny aftale om grøn varme og vedvarende energi skruer gevaldigt op for tempoet på den grønne omstilling, mens den vil frigøre Danmark fra brugen af russisk gas, lyder det fra erhvervsorganisationen Dansk Industri.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs