USA's gaseventyr kan ikke kopieres

EIA 2013: Selv om USA har haft så stor succes med udvindingen af skifergas, at landet står til at blive nettoeksportør af naturgas fra 2020, lader succesen sig sandsynligvis ikke kopiere.
Jason Bordoff, leder af Columbia University Center for Global Energy Policy
Jason Bordoff, leder af Columbia University Center for Global Energy Policy
Af SØREN SPRINGBORG

WASHINGTON: Den imponerende skifergas-revolution i USA burde på papiret være lige til at kopiere for en lang række lande. Ikke mindst taget i betragtning, at både lande som Kina, Argentina og Mexico har lige så store eller større forekomster af skifergas i undergrunden som USA. Alligevel er en global skifergas-revolution langt fra tæt på at være en realitet.

Sådan lyder det fra to af verdens førende naturgas- og energieksperter, der deltager i den amerikanske energikonference EIA 2013.

”Den amerikanske erfaring med udvinding af skifergas frister naturligvis mange andre lande. Men man må forstå, at det amerikanske gaseventyr ikke er let at kopiere for andre lande med lige stå store eller større forekomster. Udfordringerne er mange og store – blandt andet inden for miljøområdet, distribution og lagring,” siger Jason Bordoff, leder af Columbia University Center for Global Energy Policy og indtil januar 2013 særlig rådgiver for præsident Obama i det amerikanske Sikkerhedsråd, til EnergiWatch.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Praktiske udfordringer

Netop en gentagelse af det amerikanske skifergas-eventyr står ellers højt på listen over prioriterede energisatsninger stort set over hele verden. I en række europæiske lande, herunder Danmark, Polen og Storbritannien, er man i øjeblikket i gang med de første prøveboringer. Og i Kina og flere sydamerikanske lande er tiltroen til en kommerciel udnyttelse af undergrundens skifergas-ressourcer stigende.

Men Jason Bordoff er langt fra lige så optimistisk som de håbfulde lande, siger han, da EnergiWatch møder ham på konferencen EIA 2013.

”Først og fremmeste er der de geologiske udfordringer, hvor skifergassen andre steder måske er meget vanskeligere at udvinde end i USA. Dernæst vil gassen i mange lande skulle transporteres over meget store afstande, hvis det lykkes at udvinde den. Andre steder er befolkningstætheden så høj, at en udvinding af skifergassen er stærkt problematisk. Og endelig har de fleste lande slet ikke en infrastruktur til at håndtere gassen, som den vi kender fra USA.”

Eksport mere sandsynligt

Jason Bordoffs skepsis deles af Woflgang Moehler, der er direktør for LNG-området i analysehuset IHS, et amerikansk førende konsulentfirma med speciale i blandt andet energi.

”Usikkerheden omkring muligheden for at udnytte skifergas i andre lande end USA er høj. I teorien er det muligt, men man skal huske på, at USA har haft nogle helt særlige gunstige vilkår for at udnytte gasressourcerne i sin undergrund. Jeg ser i langt højere grad en udvikling, hvor LNG-eksport fra USA vil få momentum, og dermed få betydning for energipriserne i resten af verden,” lød det fra Wolfgang Moehler i et oplæg på EIA 2013 konferencen.

I følge IHS vil LNG udgøre 13 procent af det globale gasmarked i 2016 – hvilket vil gøre LNG til den hurtigst voksende fossile energikilde i verden de kommende år.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også







Job

Se flere jobs