Amerikansk olievækst fastholder lav oliepris

EIA 2013: Uventet høje oliefund i USA vil de næste mange år medvirke til at holde globale olie- og benzinpriser i ro, lyder vurdering fra internationale analytikere.
Foto: Øyvind Hagen/Statoil
Foto: Øyvind Hagen/Statoil
AF SØREN SPRINGBORG

WASHINGTON: Det er kun fem år siden, at olieprisen slog alle rekorder og nåede tæt på 150 dollar per tønde. Men de rekordhøje oliepriser virker i dag som en fjern fortid, og man behøver ikke frygte for deres tilbagekomst de næste i hvert fald ti-femten år, lyder det fra to førende energianalytikere.

Forklaringen: Ukonventionel olie i USA. Eller mere specifikt; skiferolie og tjæresandolie. De store fund vil holde både oliepriser og benzinpriser i ro, lyder vurderingen.

”Vi vidste i forvejen, at der var cirka 31 mia. tønder konventionel olie i den amerikanske undergrund. Men de senere års fremskridt inden for skifer- og tjæresand giver mulighed for at udvinde yderligere omkring 45 mia. tønder ukonventionel olie. Der er ingen garanti for, at man vil udvinde alle 45 mia. tønder, da prisen på olie spiller en afgørende rolle, men muligheden er der,” lød det fra Andrew Slaughter, vice-direktør for energiresearch i konsulenthuset IHS, på EIA 2013 konferencen.

Gaschef i klondyke-land 

Produktion op tre mio. tønder

Fundet af ukonventionel olie i USA har allerede nu sat sig tydelige spor i den amerikanske olieproduktion. I 2005 udvandt man dagligt fem millioner tønder olie i USA – det tal er i dag otte millioner tønder.

”Det er en vækst, der kommer udelukkende fra ukonventionel olie. Vores forventninger er, at det niveau vil være holdbart de næste 15-20 år. Den øgede amerikanske produktion har en direkte indflydelse på OPEC's reservekapacitet, og det vil med al sandsynlighed medvirke til at lægge en dæmper på prisstigningen i olieprisen,” lød det fra Andrew Slaughter.

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

95 dollar per tønde

Troen på forholdsvis lave oliepriser deles af Jan Stuart, leder af global energi research i Credit Suisse.

”Jeg vurderer, at olieprisen de næste mange år vil befinde sig i et niveau på maksimalt 105 dollar per tønde og minimum i lejet omkring 70 dollar. Vores estimat er en gennemsnitlig pris på mellemlang sigt på omkring 95 dollar per tønde Brent-olie. Med andre ord – man behøver sandsynligvis ikke bekymre sig om oliepriser de næste år,” lød det fra Jan Stuart på EIA 2013.

USA's gaseventyr kan ikke kopieres

Skifergas fritager ikke USA for klimahandling

Overse ikke vækstlande

Jan Stuart advarer dog mod at lade sig forføre totalt af væksten i amerikansk olieudvinding. Olieprisen vil på den lange bane – frem mod 2020 - igen begynde at bevæge sig op. Ikke mindst på grund af den stigende efterspørgsel fra vækstmarkederne.

”Vækstmarkederne har de seneste mange år haft en vækst i efterspørgslen på olie på tre-fire procent om året. Mange har den seneste tid vurderet, at den vækst er på vej til flade ud, ikke mindst fordi den kinesiske vækst er aftagende. Jeg vil dog advare mod helt af afskrive vækstmarkederne, da jeg tror meget skyldes øget effektivitet i brugen af olie. Vi vil fortsat se en vækst i indkomst per indbygger, hvilket alt andet lige vil holde hånden under væksten i olierefterspørgslen og dermed på lang sigt presser olieprisen op.”

Begge analytiker tager dog forbehold for, at en ny økonomisk krise – eller et uventet hurtigt comeback for verdensøkonomien – kan have uforudset effekt på de globale oliepriser.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Foto: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også