EnergiWatch

Skiferolie har stort potentiale

EIA 2013: Mens den amerikanske succes med skifergas sandsynligvis er svær at gentage andre steder, så tyder meget på, at skiferolie-produktionen i USA og resten af verden kun vil vokse i de kommende år.

Foto: NEXEN

WASHINGTON: Spørger man geologer og olie- og gasbranchen selv, så er der ingen grund til at bekymre sig om en snarlig opbremsning i den amerikanske skiferolie-indvinding. Sådan lyder budskabet fra energikonferencen EIA 2013.

”Erfaringen fra de første skiferolie-boringer i USA er, at man konstant bliver bedre og bedre til at bore. På de to ældste skiferolie-brønde i USA bliver effektiviteten konstant bedre, og udbyttet vokser og vokser. Det er en historie om kontinuerligt innovation,” lød det fra Phani Gadde, senior analytiker i oliekonsulent-firmaet Wood Mackenzie, da han talte til EIA 2013.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Wook Mackenzia har set nærmere på erfaringerne ved de tidligeste skifergas- og olieboringer i USA, og resultaterne viser, at det ikke er forbundet med stigende omkostninger at udvide eksisterende skifterboringer.

”Vores tese var, at omkostningerne ved boringerne ville stige, efterhånden som boringens alder steg. Men det har rent faktisk vist sig, at teknologiudviklingen gør boringerne mere og mere effektive, hvilket betyder, at omkostningerne ved at udnytte de marginaler forekomster i boringen faktisk ikke er højere, end hvad det er for de første forekomster,” fortalte Phani Gadde.

Derfor er det selvfølgelig også interessant, at vores undersøgelser viser, at det teoretiske potentiale i skifterudvinding af naturgas og olie virkelig er ganske overvældende

John Staub, chef for gas- og olieefterforskning og produktion i det amerikanske energiagentur

47 procent ekstra olie

De positive erfaringer, som Wood Mackenzie har fundet ved de tidlige boringer i USA, giver grund til optimisme, mener man i det amerikanske energiministerium. Også for muligheden for at udnytte skiferolie andre steder i verden.

”At teknologien virker, er nu slået fast. Derfor er det selvfølgelig også interessant, at vores undersøgelser viser, at det teoretiske potentiale i skiferudvinding af naturgas og olie virkelig er ganske overvældende. Skifer-udvinding har potentiale til at øge verdens tilgængelig ressourcer af naturgas med 11 procent og olieressourcerne med 47 procent. Det er et langt højere tal, end vi forventede,” lød det fra John Staub, chef for gas- og olieefterforskning og produktion i det amerikanske energiagentur.

John Staub understregede dog, at det langt fra er sikkert, man kan udvinde skifergas med samme succes som i USA i resten af verden.

”Til gengæld tyder meget på, at succesraten kan være højere for olie, fordi den nødvendige infrastruktur for at indsamle olien er mere enkel end for at indsamle gas,” sagde John Staub.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Mere fra EnergiWatch

Green Power Denmark roser "historisk aftale"

Danmark bevæger sig med ny klimaaftale mod en grønnere, friere og mere elektrisk fremtid, lyder det fra brancheorganisation, mens projektudvikler kalder det ”afgørende”, at det vil gøre det lettere og hurtigere at sætte vedvarende energianlæg op på land.

DI: Politikerne har taget ansvaret på sig

Ny aftale om grøn varme og vedvarende energi skruer gevaldigt op for tempoet på den grønne omstilling, mens den vil frigøre Danmark fra brugen af russisk gas, lyder det fra erhvervsorganisationen Dansk Industri.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs