Lidegaard efter angreb: Borgmester undervurderer aftalen

En kras kritik fra Kommuners Landsforening (KL) af den seneste solcelleopstramning modtages afslappet af Martin Lidegaard (R), som afviser, at det stopper udbygningen af flere solanlæg.
Af: REC | Foto: REC
Af: REC | Foto: REC
AF JOACHIM CLAUSHØJ BINDSLEV OG THOMAS BO CHRISTENSEN

Kalundborg-borgmester Martin Damm skyder over målet, når han kritiserer regeringens seneste opstramning af den omblæste solcellelov for i fremtiden at blokere for opsætningen af kommunale solcelleanlæg.

"Martin Damm undervurderer den aftale, der er lavet. Jeg er overbevist om, at det vil være attraktivt at bygge på de vilkår, vi har sat op nu," siger energi- og klimaminister Martin Lidegaard til EnergiWatch.

Martin Damm, som også er formand for KL's miljø- og teknikudvalg mener, at regeringen blokerer for udbygning af kommunale solcelleanlæg med den seneste lovændring, hvor afregningsprisen for overskydende strøm nedsættes til 0,60 kr./kWh i stedet for 1,30 kr./kWh, som tidligere kunne hentes i støtte.

"Vi har ikke regnet igennem, om det kan betale sig længere, men det kunne jeg da meget vel forestille mig, at det ikke kan," sagde Damm tidligere i dag til EnergiWatch.

KL revser Lidegaards solcellestramning

Kina lover opbakning til solindustri 

Den bedste aftale

Det er Martin Lidegaard uenig i. Han mener tværtimod, at det seneste tillæg til aftalen som blev færdigforhandlet i går stiller kommunerne endnu bedre. Tillæget betyder nemlig, at kommunerne får lov til at bruge støttekroner til at opsætte solceller og bruge dem direkte til deres egne bygninger.

"Kommunerne betaler fuld elafgift, så det største tilskud de kan få er, hvis de kan bruge strømmen direkte. Det er mere værd end tilskud på enten 130 eller 60 øre pr. kWh. Den her form for anlæg for anlæg vil være rentabelt for mange kommuner," siger ministeren og tilføjer med henvisning til det uskønne forløb om solcelleloven, der resulterede i en næse fra de borgerlige partier og Enhedslisten.

"Erfaringen viser, at det er klogt at se på ordningerne løbende".

Ny lov: EnergiMidt mister 130 mio. kr. i solcelle-salg

Nu lukkes hullet i solcelleloven 

Ingen grund til bekymring

Lidegaard punkterer samtidig en bekymring i kommunerne om, at de ikke ved om de penge, de tjener på anlæggene, bliver trukket i deres bloktilskud.

"Det er ikke noget, der bliver modregnet i bloktilskud. Det bliver regnet som energibesparelse," siger han.

Lovændringen hvor tilskuddet bliver nedsat fra 130 til 60 øre pr. kWh betyder ifølge Silkeborg kommune, at tilbagebetalingstiden på solcelleanlæg forlænges fra to til fire år.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Photo: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Photo: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også