EU sender millioner efter energieffektive hjem i Jylland

Et nyt Ericsson-styret projekt, der løber op i 143 mio. kr. på tværs af Europa, skal undersøge, hvordan fremtidens energi-intelligente hjem ser ud. Insero-fonden står bag den danske gren af projektet og spæder til med seks millioner.

25 danske familier bliver prøvekaniner i et nyt projekt, som skal teste mulighederne og potentialet inden for bæredygtigt energiudstyr i Europa og samtidig skabe forretningsmuligheder for danske virksomheder.

Den Horsens-baserede fond Insero står bag den danske del af projektet med titlen Insero Live Lab, som samlet løber op i 18 mio. kr. Heraf kommer 12 mio. kommer fra EU, mens de restende seks mio. kr. kommer fra Insero.

Pengene skal bruges til at udstyre de 25 familier med de nyeste energiteknologier som f.eks. solceller og elbiler. Samtidig etableres et smart grid system, der skal sikre, at den energi, der forbruges og produceres bliver udnyttet på den mest effektive og økonomiske måde.

"Der er tale om familier, som bor dør om dør, og her vil de blive forbundet af et intelligent net. Familierne kan følge deres forbrug live og handle ud fra det," siger Mogens Vig Pedersen, adm. direktør i Insero, i en pressemeddelelse.

Store muligheder

Den overordnede koordinator for hele projektet, der løbet op i 143 mio. kr. og hedder FINESCE, er den svenske gigant Ericsson.

Her har forskningsdirektør dr. Fiona Williams store forventninger til den danske gren af projektet.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

"Vi har valgt at teste styringen af energiproduktion og -forbrug ved hjælp af Smart Grid, fordi en pålidelig, bæredygtig og omkostningseffektiv energiforsyning er øverst på den politiske dagsorden verden over lige nu – ikke mindst i Danmark," siger forskningsdirektøren.

"Samtidig er der nu fantastiske muligheder for at skabe innovative, nye services ved, at man inddrager IT og kommunikationsteknologi som svar på udfordringen med at udvikle smarte energisystemer. Derfor er vi også meget spændte på at følge udviklingen i det lokale living lab i Horsens-området".

Insero forventer, at de erfaringer projektet giver, vil kunne udmønte sig i vækst og jobs, som kan blive skabt af danske virksomheder.

"Vi forventer, at den nye viden og de nye løsninger, som bliver udviklet i Insero Live Lab, vil betyde fremtidig forretning for de involverede virksomheder," siger direktør Mogens Vig Pedersen.

En af de involverede virksomheder er IC-Meter (Indoor Climate Meter), som med et nyt plug 'n play produkt er i stand til at kortlægge årsagerne til f.eks. meget højt varmeforbrug. Det sker ved at analysere indeklima og brugeradfærd gennem en statistisk behandling af temperatur, luftfugtighed, luftskifte, kraftig udluftning og andre relevante informationer.

Derigennem er det ifølge virksomheden muligt at finde ud af om f.eks. det høje varmeforbrug skyldes manglende isolering, en uhensigtsmæssig udluftning eller andet, og på den baggrund kan forbruget nedbringes målrettet og effektivt.

Ifølge adm. direktør Göran Wilke fra IC-Meter fokuserer produktet på samspillet imellem indeklima og energieffektivisering. Derudover kører det på en cloud-baseret løsning, der fungerer globalt.

"Der er virkelig tale om et referenceprojekt for os, og med koblingen til det europæiske projekt er det samtidig en oplagt markedsføringsplatform," siger han.

Fakta:

- Familierne kan få et automatisk styret og intelligent elforbrug, hvor de f.eks. har mulighed for at sælge overskydende el, når priserne høje.

- Elbilejere kan også få deres energiforbrug til transport dækket meget individuelt og fleksibelt, idet bilens batteri vil kunne lades op til forskellige priser, afhængig af hvor hurtigt det skal gå

- Det europæiske projekt hedder FINESCE (Future Internet Smart Utility Services)

- Insero går i løbet af sommeren i gang med at finde de 25 huse og familier, som skal teste de nye teknologier.

- Det bliver boligejere i lokalområdet mellem Horsens, Hedensted, Juelsminde og Vejle, der bliver en del af projektet.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også