EnergiWatch

Britisk regering skal drøfte udkast til brexitaftale

Downing Street: Der er enighed om udkast til brexitaftale. Nøgleministre er indkaldt til møde onsdag eftermiddag.

Foto: Tim Ireland/AP/Polfoto/Arkiv

Den britiske premierministers kontor i Downing Street oplyste tirsdag aften, at der er enighed om en brexitaftale på teknisk niveau.

"Premierminister Theresa May har indkaldt sit regeringskabinet til møde om brexit onsdag eftermiddag klokken 14.00 (klokken 15.00 dansk tid)," oplyser premierministerens kontor.

På mødet skal ministrene drøfte udkastet til aftalen. Det er hensigten, at de skal godkende teksten. Det britiske regeringskabinet består i øjeblikket af 21 ministre, inklusive premierministeren selv.

Tirsdag aften har også den irske premierminister, Leo Varadkar, indkaldt sin regering til hastemøde onsdag.

Det møde vil ifølge Varadkars talsmand finde sted klokken 10.30 dansk tid. Talsmanden siger samtidig, at Irland vil give den britiske regering tid og rum til at vurdere det foreliggende udkast til en aftale.

De enkelte britiske ministre er allerede tirsdag aften kaldt til møde i Downing Street én for én.

BBC's politiske korrespondent Vicki Young siger, at ministrene hver især må tage stilling til, om de vil støtte aftalen - og hvis ikke, så overveje om de vil forlade regeringen. Ved 23-tiden har ingen af ministrene endnu udtalt sig efter deres møder hos premierministeren.

Onsdag eftermiddag er også EU-landenes ambassadører i Bruxelles kaldt til møde for at gøre status.

En kilde fra den britiske regerings indercirkel siger til BBC, at der er enighed om teksten på teknisk niveau på begge sider efter intense forhandlinger i denne uge.

Under forhandlingerne har der i slutfasen været fokus på et fælles mål om at undgå en hård grænse mellem Irland og Nordirland.

Ministre fra flere EU-lande talte før weekenden om udsigten til et reelt gennembrud i forhandlingerne om skilsmissen mellem Storbritannien og EU.

Den irske radio- og tv-station RTE oplyser, at der blev opnået enighed ved 21-tiden mandag aften om, hvordan teksten i aftalen skulle formuleres. Teksten blev derefter sendt til Downing Street.

Både London og Bruxelles siger, at onsdag vil være den sidste dag for at aftale et novembermøde mellem EU og Storbritannien.

Hvis aftalen ikke er i hus senest onsdag, vil et sådant møde blive udsat til midten af december, hvilket øger risikoen for et brexit uden aftale.

Briterne forlader efter planen EU med udgangen af marts næste år.

Derfor glæder det den danske statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V), at der øjensynligt er fremskridt.

"Vi må se, hvad der kommer til at ske. Der skal være møde i det britiske kabinet i morgen. Vi venter også i spænding på, hvad der kan ligge i en sådan aftale. Men under alle omstændigheder er det i hvert fald positivt, at der er bevægelse," siger han til DR Nyheder.

Britiske medier: May holder møde med sine ministre onsdag om brexit-aftale 

Tomhændet EU-forhandler må skuffe ministre i brexit-proces

Britisk minister: Brexit-aftale er gået i stå kort før mål 

 

Mere fra EnergiWatch

Norsk Lundin-chef går af

Kristin Færøvik, der hidtil har været adm. direktør for olieselskabet Lundin Energy i Norge, fratræder ved udgangen af måneden.

Vattenfall frabeder sig flere udbudslotterier

Fremtidige udbud af dansk havvind bør fokusere på kriterer som systemintegration og grøn profil snarere end på evnerne udi at være heldig i en lodtrækning, mener det svenske energiselskab.

Ørsted opfører godt 1 GW tysk havvind

Gigawatt-projekter bør være en "selvfølge" i de kommende tyske havvindudbud, konstaterer Ørsted, der onsdag træffer beslutning om at opføre en af verdens første støttefrie havvindparker.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs