Nord Stream 2: Vi blev angrebet af fisketrawler og ubåd i dansk farvand

Ifølge en regional direktør for Nord Stream 2-projektet har rørlægningsfartøjet Fortuna været under angreb ad flere omgange. Derfor har russerne indsat fly for at beskytte arbejdet imod ubåde, lyder det fra operatøren.
Både civile skibe og militærskibe "provokerer" rørlægningsfartøjet Fortuna ifølge det russiske nyhedsbureau Interfax. | Foto: Jens B'ttner/AP/Ritzau Scanpix
Både civile skibe og militærskibe "provokerer" rørlægningsfartøjet Fortuna ifølge det russiske nyhedsbureau Interfax. | Foto: Jens B'ttner/AP/Ritzau Scanpix

Situationen omkring Nord Stream 2 er så højspændt, at operatøren har set sig nødsaget til at indsætte et fly, der kan beskytte rørlægningen imod ubåde, som måtte have lyst til at forhindre det resterende byggeri. Det siger Andrei Minin, der er regional direktør for Nord Stream 2 i det nordvestlige Rusland, til det russiske nyhedsbureau Interfax.

Han påstår, at såvel en uidentificeret ubåd som en fisketrawler har forsøgt at forstyrre rørlægningen. Ifølge Alexei Minin har målet i begge tilfælde været at angribe rørlægningsfartøjet Fortuna, som er sat i arbejde ud for Bornholm, hvor nogle af de sidste rør til forbindelsen skal lægges på plads.

Den første hændelse skal have fundet sted den 29. marts, hvor en ubåd angiveligt befandt sig mindre end en nautisk mil fra Fortuna. Nord Stream 2-repræsentanten hævder, at ubåden var ude efter de ankerliner, som Fortuna benytter i forbindelse med rørlægningen.

Det påståede angreb fra fisketrawleren, som bærer navnet SWI-106, skal have fundet sted lidt over en måned tidligere, den 22. februar. Alexei Minin fortæller, at skibet ikke svarede over radioen og ville forsøge at ramme direkte ind i Fortuna, hvorfor støttefartøjet Vladislav Strizhyov blev tilkaldt af operatøren og endte med at kollidere med trawleren. Herefter skal kaptajnen på det polske skib have skabt radiokontakt for at undskylde hændelsen.

Alexei Minin fortæller desuden, at to andre fisketrawlere har forsøgt at nærme sig Fortuna uden at svare på radiokald fra operatøren. Det skal være sket natten til 30. marts. Ydermere fortæller han, at der er blevet indsat et anti-ubåds-fly, som rutinemæssigt flyver rundt i det område af Østersøen, hvor der lægges rør.

Polske sanktioner

Som EnergiWatch beskrev i sidste uge, blev Polen for nylig det første europæiske land, der besluttede at indføre sanktioner imod Nord Stream 2 fra politisk hold. Polakkerne har længe støttet de amerikanske sanktioner imod gasprojektet, som har hæmmet etableringen heraf i snart halvandet år.

I Polen er man især bekymret for, at russerne kan bruge gasrørledningen til politisk pression, og for at Rusland kan finde på at hæve gaspriserne for eksporten til Polen. Ifølge de russiske myndigheder er mere end 92 procent af gasrørledningen allerede på plads.

EnergiWatch forsøger at få kommentarer fra Energistyrelsen og Søfartsstyrelsen.

 

Biden vil bruge 2000 mia. dollar på infrastruktur og klima

Oliepriserne stiger forud for Opec-topmøde

Fortum skifter ud i Unipers ledelse

Genåbning af Suez sænker oliepriserne 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også