Seas-NVE vil skifte navn til Andel

Efter milliardkøbet af Radius vil det sjællandske energiselskab ændre navn. En måde at virke mere dansk, mere demokratisk og som mere end et forsyningsselskab, vurderer lektor om navneskiftet – men det kan give bagslag.
Foto: Jens Hartmann Schmidt
Foto: Jens Hartmann Schmidt

Danmarks suverænt største energiselskab vil skifte navn. Efter 15 år som Seas-NVE – og efter overtagelsen af Radius fra Ørsted i begyndelsen af året – vil selskabet i stedet kaldes for Andel. Repræsentantskabet skal tirsdag aften beslutte, om ledelsens forslag til et navneskifte skal vedtages.

Det bekræfter flere af hinanden uafhængige kilder til EnergiWatch.

Seas-NVE ønsker ikke at kommentere oplysningerne. Dog står energiselskabet nu som ejer af domænet andel.dk, der indtil i forrige uge husede en virksomhed med navnet Data4u.

Mens det kan være svært at afkode selskabets nuværende navn, der er en forkortelse af de forhenværende energiselskaber, der blev fusioneret i 2005 – Sydsjællands Elektricitets Aktieselskab og Andelsselskabet Nordvestsjællands Elektricitetsværk – er symbolikken relativt klar i det foreslåede. Men der ligger mere i den end blot en udspecificering af ejerskabsformen.

Bred politisk appel

Det mener lektor og ph.d. ved CBS, Mads Mordhorst, der har mange års ekspertise inden for såvel branding som andelsbevægelsen.

"De vil gerne se sig selv som et brugerdrevet selskab med rødder i andelsbevægelsen, der jo er et ekstremt stærkt brand. Det er fortællingen om en særlig dansk og demokratisk virksomhedsform, hvor småt er godt og som er et alternativ til den onde industrikapitalisme. Det er en grundfortælling, som hele det politiske spektrum fra Enhedslisten til Dansk Folkeparti abonnerer på," siger Mads Mordhorst.

Netop politik har indirekte fyldt meget i de seneste år for Seas-NVE. Investeringen af 21,3 mia. kr. i overtagelsen af Ørsteds elnet, privatkunder og gadelamper blev først en realitet, efter den oprindelige salgsproces i slutningen af 2018 blev standset af Ørsteds storaktionær, Finansministeriet. Fordi udsigten til at en udenlandsk kapitalfond eller lignende skulle købe Radius' 19.000 km elnet var uspiselig for et politisk flertal.

Indførelsen af et krav om, at ejeren skulle være statskontrolleret eller forbrugerejet banede vejen for Seas-NVE's køb. Om end overtagelsen ikke betyder, at de omkring 865.000 tilkøbte el- gas-, og varmekunder dermed blev andelshavere på lige for med selskabets eksisterende kunder. Om end det er ledelsens erklærede ambition, at det skal ske på sigt, er den gordiske knude endnu ikke løst – heller ikke med et navneskifte til Andel.

En Ørsted-fortælling

Mads Mordhorst mener da heller ikke, at det foreslåede navn skal ses som et gedulgt kneb til at få det til at ligne et rendyrket andelsselskab for alle selskabets nu 1,4 mio. energikunder. Om ikke andet så fordi navneskiftet ikke er en ny tanke. Seas-NVE, hvis repræsentantskab i 2011 afviste at skifte selskabets navn til "Lynet", tog allerede for seks-syv år siden kontakt til lektoren, da det blev overvejet at foreslå "Andel" som nyt navn.

"Der ligger en større ændring i det. De vil så at sige gerne lidt over, hvor Ørsted befinder sig; trappe væk fra bare at være et forsynings- og energiselskab til at være noget, der har et større budskab i sig," vurderer han.

"Efter liberaliseringen af elmarkedet er der en enorm konkurrence, hvor alle forsøger at finde en unik position. I de seneste år har næsten alle forsøgt at brande sig selv som de mest grønne, så ved at knytte sig så direkte til andelstanken, kan de skabe en alternativ fortælling, der både kan være mere autentisk og identitetsskabende."

Medlemseje og medlemsstyre

Det sjællandske energiselskab vil da også langt fra være det eneste andelsselskab med en milliardstor omsætning. Tænk blot på selskaber som Arla, Danish Crown og Coop.

Imidlertid er fortællingen om andelstanken ikke nødvendigvis det samme som realiteten for andelsselskaber – også af flere årsager, end hvis de har aktieselskaber under sig.

"Grundlæggende er en virksomhed en virksomhed, og andelseje er ikke i sig selv mere demokratisk. Selv om den er medlemsejet, så er der et godt stykke til at sige, at den er medlemsstyret; der er nok ikke mange, der oplever et medejerskab af butikken, når de handler i en Coop-butik. Derudover skal et andelsselskab lige som alle andre have overskud for at overleve, og derfor vinder forretningen ofte over foreningen," siger Mads Mordhorst.

Risiko for at være et skrummel

Så selv om han mener, at Seas-NVE har læst tidsånden korrekt med hensyn til navnet, så vil genfødslen som Andel ikke være uden risici. Lidt på samme måde som at Arlas i mange år har været udfordret af, at mange ser mejeriselskabet som en mastodont snarere end som et klassisk andelsselskab. Et image, der i de senere år har fået nogle kunder til at vende sig mod mindre konkurrenter som Thise og Naturmælk.

"Det åbner mulighed for de små selskaber til at bruge andelsfortællingen dramaturgisk – men med modsat fortegn. Fortællingen om den danske andelsbevægelse er altid en David mod Goliat-fortælling, hvor man er den lille. Risikoen for Seas-NVE er, hvis der bliver tegnet et billede af dem, som et stort skrummel der på utroværdig vis prøver at slå sig op på at være et lille andelsselskab," advarer lektoren.

Seas-NVE bliver en elhandelskæmpe efter milliardhandel med Ørsted

Seas-NVE's formand efter milliardkøb: Vi er overladt med en gordisk knude

Glæde på venstrefløjen trods manglende forbrugereje for en million elkunder

Seas-NVE's kunder får ikke gavn af Radius-køb i årevis

Ørsted modtog blot ét bud på Radius

Seas-NVE vil på længere sigt gøre kunderne i Radius til andelshavere

SF vil have Radius-kunder sidestillet med andelshavere i Seas-NVE

Ørsted sælger Radius

Medie: Seas-Nve var slået i kampen om Radius

Professor: Forbrugerknude i Radius er en svær balanceakt

Mette Frederiksen vil bevare kontrol med kritisk infrastruktur

Ørsted: Politisk benspænd kan sende Radius til Seas-NVE

Fra "populistisk lavpunkt" til "demokratisk skønhed": Radius-kollaps deler vandene

Finansministeriet stopper Ørsteds salg af Radius

Jesper Hjulmand: Derfor bør vi eje Ørsteds elnet-selskab

Ørsted vil sælge elforretningen

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår