Ørsted modtog blot ét bud på Radius

I den første proces tilbage i januar var der en lille håndfuld bydere på Radius. I denne omgang var der blot én, Seas-NVE, siger Henrik Poulsen, der understreger, at Ørsted har fået en rigtig god pris på markedsvilkår, og at selskabet havde andre muligheder end at sælge til Seas-NVE.
Foto: PR/Ørsted
Foto: PR/Ørsted

Da den første proces omkring salget af Radius blev blokeret af en politisk kreds bestående af Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten, Alternativet og Dansk Folkeparti tilbage i januar forlød det, at Seas-NVE var med helt til sidst i kampen om Radius.

Og med den politiske udmelding om, at infrastruktur som elnettet bør være under demokratisk kontrol og enten være forbrugerejet eller majoritetsejet af staten, forlød det fra flere medier og analytikere, at kravene på det nærmeste var skræddersyet til én specifik politisk drømmekøber; nemlig det andelsejede energiselskab Seas-NVE.

Som sagt så gjort. I dag blev det offentliggjort, at Seas-NVE køber Radius, samt privatkunde- og udendørsbelysningsforretningen for 21,3 mia. kroner. Ifølge Ørsteds adm. direktør, Henrik Poulsen, var Seas-NVE den eneste byder i denne omgang.

"Vi modtog en række bud i den første proces, som stoppede tilbage i januar, Der var der selvfølgelig en længere række af tilbudsgivere. Henover midten af året har vi så været i gang med at kigge på andre mulige løsninger, hvorefter vi i anden halvdel af juni får det uopfordrede, ikke bindende bud fra Seas. Så måtte vi træde et skridt til siden og studere deres tilbud nøje, hvilket så har ført til dagens aftale," siger Henrik Poulsen på en telefonkonference.

Så I har ikke modtaget andre bud i denne proces?

"Nej, det har vi ikke."

På trods af rygter om et politisk ønske om Seas-NVE som køber af Radius, giver Ørsteds adm. direktør dog ikke udtryk for, at andre muligheder var udtømte.

"Jeg er ret sikker på, at der var alternative andre løsninger, som man forfulgte. Og dem kiggede vi også på, da buddet kom ind af døren, men i og med at det bud har ført til en transaktion, som vi vurderer, som værende meget attraktiv for både vores aktionærer, medarbejdere og kunder, så har vi valgt at skrive under på aftalen. Jeg kommer ikke ind på alternativerne. Med dagens transaktion er det efterhånden ikke længere særlig relevant, hvad vi havde af alternative løsninger på bordet," siger han.

Stadig på markedsvilkår

Henrik Poulsen siger, at det ikke just har været en "lineær proces" at sælge Radius, men på trods af at salget af Radius er endt ved en politisk ønskekøber, efter at Christiansborg stoppede den første salgsproces med flere bud, understreger Henrik Poulsen, at Ørsted får en rigtig god pris for Radius.

"Salget er sket på markedsvilkår, og vi har selvfølgelig været inde og lave en meget detaljeret vurdering af, om vi får den pris, som vi skal have, for at sikre, at det er på markedsvilkår. To uafhængige finansielle rådgivere ligger navn til en vurdering af, at salget sker på markedsvilkår. Kombineret med vores egen vurdering og viden om, hvad de aktiver er værd for os, har vi draget en klar konklusion om, at vi har fået en rigtig god pris," siger Henrik Poulsen, der dog ikke vil kommentere på, hvad salgsprisen var i de bud, som Ørsted modtog i vinters.

Henrik Poulsen meddeler, at provenuet fra frasalget af Radius indgår i den bruttoinvestering på 200 mia. inden for havvind frem mod 2025, som selskabet løftede sløret for ved sidste novembers kapitalmarkedsdag.

Sidste salg i jumbo-kategorien

Tidligere på måneden meldte Ørsted ud, at de ingenlunde var færdige med at sælge fra i jagten på at strømline forretningen til en grøn mastodont. Denne gang var det de britiske og danske SMV-kunder, der blev skåret fra.

Henrik Poulsen siger, at forretningen løbende vil blive snittet til, men med salget af Radius har vi set det foreløbigt sidste salg i jumbo-, eller fristes man til at sige, Mammut-klassen.

"Man kan aldrig sige, at nu er det endegyldigt slut, men det som vi har solgt i dag, er det sidste store forretningsområde, som vi frasælger. Vi har meldt ud, at vi vil forfølge et frasalg af vores små- og mellemstore erhvervskunder i England, og vi kigger også på et frasalg af vores danske energirådgivningsforretning. Så der er stadig aktiver i vores portefølje, men de naturligvis langt, langt mindre. Så hvis vi er oppe i jumbo-kategorien, så er dette det forventeligt sidste frasalg," siger Ørsteds adm. direktør.

Og når enden er god, er alting som bekendt godt. Henrik Poulsen havde nemlig på trods af den bumpede vej til et salg af Radius roser til sine majoritetsejere.

"Nu har vi jo fået den helt rigtig konklusion. Så kan man selvfølgelig sige, at processen ikke har været helt lineær, men hvis man gør plusserne og minusserne op, så mener jeg, at den danske stat forvalter sit ejerskab af Ørsted rigtig godt," siger Henrik Poulsen.

Ørsted sælger Radius

Tilsyn sår tvivl om vandtætte skotter i elkoncerner

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Ge Vernova

GE sagsøges for designfejl på 1,5 GW vindmøller

For abonnenter

Læs også