Henrik Poulsen: Det har været et meget tilfredsstillende år

Rent finansielt har det været et godt år, lyder det fra Henrik Poulsen, der er adm. direktør i Ørsted. Han konkluderer samtidig, at året med det rekordhøje driftsoverskud er tilfredsstillende.
Foto: Katrine Marie Kragh/Polfoto/Arkiv
Foto: Katrine Marie Kragh/Polfoto/Arkiv
AF RITZAU FINANS

2018 har været et begivenhedsrigt år for den danske energikoncern Ørsted, der har fået et bedre fodfæste på flere markeder, købt konkurrerende virksomheder og annonceret et frasalg af dele af forretningen.

Samtidig var et delvist frasalg af den britiske havvindmøllepark Hornsea 1 med til at sikre koncernen et rekordhøjt driftsoverskud sidste år, men også den underliggende forretning har klaret sig godt.

Det fortæller Henrik Poulsen, der er administrerende direktør hos Ørsted, efter at selskabet torsdag morgen har offentliggjort sit årsregnskab for 2018.

"Det har været et meget tilfredsstillende år. Vi har haft en meget stærk indtjening baseret på en stærk underliggende operationel performance. Den kommer til dels fra frasalget af halvdelen af Hornsea 1, men også fra en meget stærk underliggende vækst i indtjeningen på vores havvindmølleparker. Rent finansielt har det været et godt år," siger han til Ritzau Finans.

"Vi har også gjort fremskridt på en lang række områder. Både i opførelsen af nye havvindparker, og vi har foretaget opkøb og vundet yderligere projekter i Tyskland, Taiwan og USA. Samlet set har det været et meget stærkt år," fortsætter han.

I 2018 voksede driftsoverskuddet før af- og nedskrivninger, EBITDA, til 30 mia. kr. fra 22,5 mia. kr. året forinden. Driftsoverskuddet i 2018 var trukket markant op af det delvise frasalg af havvindmølleparken Hornsea 1, og når indtægterne herfra fraregnes, lød driftsoverskuddet på 15 mia. kr.

I Ørsteds største division, der dækker over havvindforretningen, var der også en underliggende fremgang i driftsoverskuddet. I 2018 producerede selskabets havvindmølleparker 20 pct. mere energi end i 2017, fremgår det af regnskabet. Det skyldes primært opførelsen af nye havvindmølleparker.

"Den væsentlige årsag til forbedringer er at opførelsen af de to nye parker Borkum Riffgrund 2 og Walney Extension er gået lidt bedre, end vi havde turde antage. Det vil sige, at de er blevet opført hurtigere, end vi havde regnet med. Det har betydet, at vi har kunnet rampe produktionen op og få større produktionsindtægter fra de parker. Samtidig har den effektive opførelse også sikret, at vi har fået en lidt større indtjening på de frasalg, vi har gennemført," siger Henrik Poulsen.

Han henviser til, at Ørsted i 2017 frasolgte halvdelen af Walney Extension og Borkum Riffgrund 2, mens parkerne fortsat var under opførelse.

2018 har også budt på opkøbet af den amerikanske havvindrival Deepwater Wind, ligesom Ørsted i oktober sidste år fik Lincoln Clean Energy, der udvikler, ejer og driver landvindmølleparker i USA, ind i folden.

Samtidig har Ørsted i løbet af det seneste år også fået fodfæste på markedet for havvind i Taiwan, på trods at de sidste måneder af sidste år har været præget af politisk uro og dermed en forsinkelse af processen for de taiwanske havvindmølleparker, Ørsted forventer at opføre.

Henrik Poulsen: Fortsætter ufortrødent med Radius-exit

Ørsteds overskudsgrad falder i rekordregnskab

Ørsted vækker taiwanske projekter til live igen

Ørsted sætter rekord med indtjening på 30 mia. kroner 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Photo: Thomas Borberg

"Told på kinesiske vindmøller er en mulighed"

Læs også