EnergiWatch

Her er manden der har udløst choktilstande på det nordiske elbørsmarked

Han var i 2016 den største, enkelte skatteyder i Norge. I offentligheden var han indtil i dag så godt som ukendt. Men nu byder fremtiden på svære tider for Einar Aas, efter han tidligere på ugen efter al sandsynlighed mistede hele sin formue i en spekulation, der gik helt, helt galt.

Han er 47 år gammel, bor i en rød villa, betaler meget i skat og så er han glad for fodbold.

Det er i store træk det, man ved om Einar Aas, den mand, der tidligere på ugen endte i en historisk dårlig handel på Nasdaq Commodites. En handel, der løb så meget løbsk, at han allerede har tabt 1,3 mia. norske kroner i likvider, mens de nordiske energiselskaber må spæde til med 100 mio. euro for at dække løbet.

Hvad den samlede regning ender på for Einar Aas er på nuværende tidspunkt uklart, men alt tyder på, at der bliver et langvarigt efterspil, hvor man vil forsøge at få dækket så meget som muligt af det samlede tab fra hans personlige formue. En formue, der i 2016 lød på godt 2,2 mia. kroner, men som i følge DN.no sidste år faldt til 1,6 mia. norske kroner.

Einar Aas har ellers i de seneste år tjent store penge på vilde spekulationer i elhandel. Et gebet han har udvist så stort talent for, at han i 2016 betalte 226 mio. norske kroner i personskat, efter en årsindkomst i hans personlige firma på 833 mio. norske kroner. I 2017 var hans personlige indkomst dog nul kroner, hvor meget altså tyder på, at han allerede før det store tab denne uge var under et betydeligt pres, skriver dn.no.

Einar Aas begyndte ifølge den norske avis Dagbladet med at arbejde med energihandel i 1990'erne. Han er uddannet civiløkonom, og han arbejdede i en række norske energiselskaber, før han brød ud og blev selvstændig trader med en startkapital på 250.000 norske kroner i 2001.

Hans virke som selvstændig trader tog fart, efterhånden som det nordiske elmarked blev liberaliseret, og de seneste ti år er Einar Aas' positioner i elmakedet blevet så store, at han i flere tilfælde er blevet fremhævet for personligt at medvirke til høj likviditet på det nordiske elmarked. En rolle han har fået ros for ved flere lejligheder.

"Tradere som ham gør et kæmpemæssigt arbejde med at skaffe likviditet i markedet. Det er helt fint, at han tjener gode penge på at være dygtig, for han er en vigtig brik i markedet," lød det i et portræt af Einar Aas sidste år fra en anonym aktør på elmarkedet.

Men tilsyneladende har markedet altså glemt, at der med stor likviditet også følger store risici. I hvert fald har markedet reageret med chok og vantro, siden det i går aftes kom frem, at Einar Aas personligt har ledt til et tab på næsten to mia. kroner på Nasdaq Commodities.

Hvad manden selv tænker om sagen vides ikke. Siden tabet kom frem, har Einar Aas kun udtalt sig meget kortfattet om de tekniske sider af sagen i en pressemeddelelse. Det er helt i tråd med hans hidtidige mediestrategi, hvor han aldrig har deltaget i interview eller offentlige arrangementer.

Man må formode, at han i disse dage og timer er under et enormt pres, og at han må kæmpe indædt for at redde, hvad reddes kan. Blandt de aktiver, som Einar Aas nu risikerer at sige farvel til, er hans personlige bolig i Grimstad nordøst for Kristiansand. En stor rød villa ned til vandet, som han købte i 2015 for 30 mio. norske kroner.

Han ejer også flere luksuslejligheder i Oslo og andre huse i den sydlige del af Norge. Samlet har hans norske boliger en værdi på over 140 mio. norske kroner.

Derudover har han investeret over 100 mio. kr i et luksuslejlighedskompleks i Spanien, han har sat 115 mio. norske kroner i cleantech-selskabet Viking Heat Engines og 75 mio. kroner i olieselskabet Skagen44. Investeringer der er sket gennem hans personlige investeringsselskab Toppen Invest.

Endelig er han storsponsor i fodboldklubben Jerv, der spiller i 1. division i den norske fodboldliga.

Dramatisk milliardkollaps i elmarkedet rammer danske handlere

Finsk energigigant taber trecifret millionbeløb på løbsk norsk elhandler

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere