Agentur: Bredere netværk kan give plads til mere vind

Det Internationale Energi Agentur vil have mere fokus på energiens transportveje.
AF RITZAU FINANS

Der er både brug for og plads til vedvarende energi i elnettet i Europa. Men potentialet i den grønne strøm, deriblandt den fra vindmøller, vil aldrig blive udnyttet til fulde, med mindre der kommer mere fokus på netværk landene imellem.

Det er budskabet fra Maria van der Hoeven, chef for Det Internationale Energiagentur, IEA, ved den europæiske vindmøllebranches årsmøde i Barcelona.

"Verden kan ikke klare sige uden vedvarende energi. IEA går op i energisikkerhed, og det kan vi ikke få uden vedvarende energi. Vind er en vigtig del af det. Men der er en stor forhindring i Europa i form at manglen på forbindelser på tværs af grænser," siger Maria van der Hoeven ved EWEA-konferencen.

Med flere forbindelser på tværs af kontinentet ville der blive plads til at bygge flere vindmøller i nord, hvor det blæser mest, og samtidig
sætte solceller op i den sydlige og mere solbeskinnede del af Europa. På den måde kunne kontinentet arbejde tættere sammen om at nå EU’s langsigtede mål om mere vedvarende energi.

Men det kræver netop de internationale forbindelser, der ville give fuld udnyttelse af strømmen, når for eksempel vinden blæser meget.

"Lige nu har vi et system med meget overkapacitet i hvert enkelt land. I stedet for at kigge på at opbevare strømmen, når der produceres for meget af den, bør vi gøre den mere fleksibel ved at skabe flere forbindelser. På den måde bliver vedvarende energi også en del af løsningen," mener IEA-chefen.

Maria van der Hoeven roser i den forbindelse det samarbejde, der finder sted mellem de nordiske lande, samt Holland og Tyskland, som netop sørger for at sende strømmen rundt i systemet, når eksempelvis de danske vindmøller producerer mere strøm, end vi selv kan forbruge.

Den slags er der brug for mere af i resten af Europa, mener hun.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også