EnergiWatch

Minister efterlyser finansiering til afgiftslempelser

Klimaminister Rasmus Helveg Petersen efterlyser finansiering og miljøtænkning bag ønske om afgiftslempelser.

Foto: Mikkel Tariq Khan, Polfoto

Hvor er finansieringen?

Sådan lyder reaktionen fra klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R) på flere interesseorganisationer, der tirsdag kræver lempelser i klimarelaterede afgifter.

Organisationerne omfatter både repræsentanter fra fagbevægelsen og erhvervslivet, der blandt andet hævder, at afgiften på kvælstofilte (NOx) og PSO-afgiften til udbygning af vedvarende energi skader vækst og beskæftigelse.

"Det er altid rart med lavere afgifter, men hvis du spørger de samme mennesker, om de bakker op om energiforliget, så siger de ja. Jeg kan se en hel del ønsker, jeg kan ikke se nogen finansiering," siger klimaministeren og fortsætter:

"Jeg kan heller ikke se, hvem der i denne debat repræsenterer dem, der har investeret i tillid til energiaftalen, og jeg kan ikke se miljøet repræsenteret i den. Og før det er på plads, så kommer vi umiddelbart ikke så meget videre."

Spørgsmål: Men gør det ikke indtryk, at både fagbevægelsen og erhvervslivet står sammen her?

"Tjoh, det er da interessant at debattere det. Men vi har lavet en bred politisk aftale med faste rammer på energiområdet, og det er der mange virksomheder, der har investeret i forhold til. Det er nogle løfter, jeg har tænkt mig at leve op til," siger han.

Langt størstedelen af organisationerne fastslår dog også, at det ikke er en løsning at genåbne hele energiaftalen fra 2012, sådan som Venstre har krævet.

Og en genåbning af aftalen vil heller ikke hjælpe det store, siger ministeren.

"Hvad sker der så, hvis man genåbner: De energiafgifter, der ligger nu, skyldes i det store hele ikke energiaftalen. Energiaftalen er ikke slået igennem på PSO'en med mere end et par hundrede millioner om året," siger Rasmus Helveg.

Venstre: Regeringen skal sænke energiafgifterne

Løkke afviser garanti på nye vindparker

Enhedslisten: Sådan reddes klima og jobs

Skatteminister vil lukke hul efter brændeafgift

Mere fra EnergiWatch

Siemens Gamesas milliarddyre problem er halvvejs selvforskyldt

Selv om det i høj grad er lykkedes at presse eksterne omkostninger over på kunderne, leveres landvindprojekter til en værdi af omkring 15 milliarder til nulmargin over de næste år, konstaterer mølleproducentens topchef. Her og der er det nok gået lidt for hurtigt.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs