Enhedslisten: Sådan reddes klima og jobs

Forud for forårets forhandlinger med regeringen om en vækstplan kommer Enhedslisten med en plan for, hvordan flere kommer i arbejde, uden at det går ud over klimaet, skriver Information.
I udspillet "Bæredygtig beskæftigelse og grøn produktivitet" foreslår Enhedslisten en række investeringer og initiativer for i alt otte milliarder kroner. Frem til 2020 skal de skabe 10.000 nye job.
"Vi står over for to udfordringer: På den ene side har vi efter den økonomiske krise stadig problemer med at få skabt arbejdspladser. Og på den anden side står vi over for en klima- og ressourcekrise. Derfor skal løsningen selvfølgelig adressere begge udfordringer," siger Enhedslistens gruppeformand, Stine Brix til Information.
Tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch her
Ifølge udspillet skal arbejdsstyrken uddannes bedre ved blandt andet at genindføre 1990'ernes uddannelsesorlov. Der skal oprettes en statslig garanteret grøn investeringsfond med indskud fra pensionskasserne til investeringer i energibesparelser, vedvarende energi og større ressourceeffektivitet.
Og endelig skal kommunerne have frie hænder til at investere i grønne projekter og udvikle deres egne selskaber (Enhedslisten har ikke sat tal på, hvor mange flere sidstnævnte forslag vil skabe arbejde til. Men LO har tidligere beregnet, at en fjernelse af sanktioner ved budgetoverskridelser i 2014 og 2015 vil skabe mindst 5.000 flere job i den offentlige sektor i 2014 samt 2.000 flere i den private sektor).
Billigere forurening ikke løsningen
Stine Brix henviser til, at SR-regeringen foreløbig mest har snakket om behovet for at sænke skatter og afgifter i håb om at det vil hjælpe med til at få gang i den økonomiske vækst.
"Desværre fokuserer regeringen og højrefløjen ofte alene på, hvordan væksten kan komme op igen. De glemmer, at dette hverken holder på kort eller lang sigt, hvis det sker på bekostning af klimaet og miljøet. Det var tilfældet med den seneste vækstplan, der gjorde det billigere at forurene og billigere at bruge løs af ressourcerne. Det her er selvfølgelig ikke hele løsningen, det siger sig selv. Men det er et forsøg på at komme med nogle løsninger, som går i den rigtige retning," siger Enhedslistens gruppeformand.
Pengene til investeringerne - i alt 645 millioner kroner årligt - findes ved at beskatte fonde og lægge moms på magasiner trykt uden for Danmark.
Sådan skal den grønne fond udformes
Når der ikke er brug for flere penge, skyldes det dels, at staten kun skal indskyde 200 millioner kroner i engangskapital i den grønne investeringsfond. Og dels at uddannelsesorloven stort set er udgiftsneutral, fordi den, der går på uddannelse, og den, der kommer ind i vikariatet, så at sige bytter indkomst.
SF lune på ideen
Hvis Enhedslistens plan skal blive til virkelighed, kræver det dog ikke blot, at regeringen vil være med. Et flertal til venstre kræver, at det tidligere regeringsparti, SF, også vil.
"Der er mange gode, grønne tanker og mange, som vi er enige i," siger SF's finansordfører, Steen Gade.
"Men det, som for alvor tæller i forslaget, er den grønne investeringsfond, som Enhedslisten sagde nej til ved de seneste finanslovforhandlinger. Spørgsmålet er, om man er villig til at indgå de kompromisser, som er nødvendige for at få sin politik gennemført."
Sidste efterår havde Enhedslisten og den daværende SRSF-regering næsten underskrevet aftalen om den grønne fond, der skal gøre det lettere at låne penge til miljø-, klima- og energiinvesteringer.
Men da parterne ikke blev enige om en finanslovaftale, blev der alligevel ikke afsat penge til fonden. En fond der - med en statsgaranti i ryggen - kunne optage billige lån hos for eksempel pensionskasserne og låne penge videre til miljø- og klimaprojekter.
Den daværende klima- og energiminister, udenrigsminister Martin Lidegaard (R), sagde ved den lejlighed, at han håbede, at en sådan fondskonstruktion alligevel blev til noget. På et senere tidspunkt.
I dag siger Socialdemokraternes fungerende politiske ordfører, Ole Hækkerup, at intet på forhånd er udelukket:
"Vi vil altid kigge på, hvad Enhedslisten kommer med af ideer. Men det er selvfølgelig vigtigt, at de er fuldt finansierede".
Pensionskasser vil have flere grønne projekter
Relaterede artikler:
Grøn milliardfond skrottet i blå finanslov
For abonnenter
Pensionskasser vil have flere grønne projekter
For abonnenter
Sådan skal den grønne fond udformes
For abonnenter