EnergiWatch

Folketinget nærmer sig aftale om udnyttelse af industriens overskudsvarme

Mange danske virksomheder fyrer for fuglene, lyder det fra Dansk Industri og Dansk Fjernvarme, der vil udnytte industrivirksomheders overskudsvarme. S, DF og R presser på for politisk aftale på området.

Foto: Janus Engel/Polfoto

Rockwool-fabrikken i Doense leverer overskudsvarme nok til at opvarme 750 huse via fjernvarmeforsyning. En udvidelse af fabrikken betyder, at tre gange så mange huse vil kunne opvarmes, men det bliver ikke til noget, hvis afgiften på overskudsvarme ændres på den måde, som Skatteministeriet har lagt op til, da det ifølge Rockwool vil give for lang tilbagebetalingstid på de nødvendige investeringer. Ifølge Rockwool bliver alternativet at sende 90 grader varm damp ud i atmosfæren.

Det skriver Politiken.

Baggrunden for at der er afgifter på salg af overskudsvarme er, at man vil sikre, at virksomheder energioptimerer og har et økonomisk incitament til ikke at sælge overskudsvarme som følge af ineffektive processer.  

Men Dansk Industri og Dansk Fjernvarme vil i stedet have en certificeringsordning, hvor virksomheder bliver vurderet af uafhængige eksperter, der skal sikre, at virksomheder ikke spekulerer i overskudsvarme, og den løsning møder ifølge Politiken opbakning fra Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og Radikale Venstre, der i øjeblikket er i forhandlinger med regeringen om spørgsmålet.

"Det er klart, at der er et massivt flertal uden om regeringen, der ønsker noget andet (end Skatteministeriets forslag, red.), så jeg ser optimistisk på det nu, hvor forhandlingerne er genoptaget. En bedre udnyttelse af overskudsvarme vil være godt for klimaet og forbrugerne, og vi vil undgå noget energispild," siger Jens Joel til Politiken.

Mere fra EnergiWatch

Olieselskabernes fremgang breder sig kun langsomt til drilling

Olieselskaberne vejrer morgenluft med stigende oliepriser, men deres lyst til at investere er behersket. Derfor må den kriseramte drilling-sektor indstille sig på at vente på bedring i aktivitetetsniveauet, vurderer to aktieanalytikere over for ShippingWatch.

Brancheorganisationer hylder opgøret med hockeystaven

Tekniq Arbejdsgiverne og Dansk Fjernvarme er glade for, at regeringens hockeystav er lagt tilbage på hylden med et ambitiøst delmål på en CO2-reduktion på 50-54 pct. i 2025. Nu skal rammevilkårerne komme på plads, så selskaberne kan trække i arbejdstøjet.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs