Flagermus lukker ned for vindmøller

En del af møllerne i en stor svensk vindpark får ikke lov til at snurre om natten af hensyn til insekt-jagende flagermus.
Flagermus jager om natten. Foto: Jyllands-Posten
Flagermus jager om natten. Foto: Jyllands-Posten

Selvom Ersträsk-vindparkens 77 vindmøller endnu ikke er opført i det nordlige Sverige, har folkene bag projektet allerede nu besluttet, at ni af vindmøllerne ikke skal snurre om natten.

Det skriver svenske Piteå-Tidningen.

Årsagen til den planlagte stilstand er, at de snurrende møller forstyrrer flagermus, der jager insekter i området om natten.

"Vi har været ude i skoven og kigget, og vi har rådført os med flagermuse-eksperter og andre kyndige. Derudfra har vi besluttet, at ni af vindmøllerne skal lukkes ned om natten, hvis det blæser mindre end seks sekundmeter," siger projektleder hos Svevind Kristina Falk til Piteå-Tidningen.

Fugl bremser DONG-park til milliarder

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Sådan er det

Grænsen på seks sekundmeter er nået, fordi de insekter flagermusene jager blæser væk ved højere vindstyrker.

Det betyder, at møllerne ikke er lukket ned hver nat, men det kommer til at påvirke det samlede out-put fra parken og dermed indtægterne til udvikleren.

"Sådan er det, men vi vil tage hensyn til naturen og miljøet," siger Kristina Falk.

Det er langt fra første gang, at vindudviklere må tage hensyn til naturens flora og fauna.

DONG Energy udskød sidste år en storstilet udbygning af prestigeprojektet London Array på grund af en sjælden havfugl, ligesom den tyske regering har introduceret skærpede regler på området for at tage hensyn til marsvin.

Tyskland skærper miljøkrav til vindprojekter

Dyrene behøver dog ikke kun at være modspillere, når det kommer til vindprojekter. I forhold til det store Kriegers Flak-projekt i Østersøen på 600 MW har det statslige Energinet.dk eksempelvis valgt at bruge trane-fugle i forundersøgelserne.

Udover at det sparer staten penge - der bruges normalt satellitter, som er dyre at leje - giver det også mere præcise data, fortæller seniorforsker Mark Desholm, som står for projektet.

Fugle hjælper staten med vindmølleprojekter

Del af enormt projekt

Ersträsk er en del af Markbygden-projektet, som - hvis alle dele af projektet opføres - når en størrelse på hele 4.000 MW fordelt på mere end 1.00 vindmøller i 2020.

Hele projektet er ejet af svenske Markbygden AB og den tyske vindmølleproducent Enercon. Ersträsk-delen af projektet består i sig selv af 77 Enercon-vindmøller på 3 megawatt (MW), som giver parken en kapacitet på 231 MW, når den står klar.

Læs mere om det ambitiøse svenske projekt her.

En del af Markbygden-projektet er allerede opført. Her ses en Enercon-mølle i Skogberget-parken, som blev opført i efteråret 2013 og består af 36 vindmøller. Foto: Svevind

Enorme vindmøller godt for fugle

Ørnedrab koster energiselskab millioner

Gigantisk vindprojekt bremset af sjælden fugl

Tyskland skærper miljøkrav til vindprojekter

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår