Enorme vindmøller godt for fugle

Vindmøllernes vokseværk mindsker risikoen for, at de kommer i karambolage med fugle.
Havternen er blandt de fugle, der ifølge studiet fra British Trust Ornothology, sjældent flyver højere end 5 meter over havoverfladen ved kysterne. På billedet ses en Fjorterne. Foto: Carsten Ingemann | Foto: Carsten Ingemann
Havternen er blandt de fugle, der ifølge studiet fra British Trust Ornothology, sjældent flyver højere end 5 meter over havoverfladen ved kysterne. På billedet ses en Fjorterne. Foto: Carsten Ingemann | Foto: Carsten Ingemann

Jo højere møllerne er, jo mindre er risikoen for sammenstød med fugle. Det viser nye studier fra British Trust Ornithology (BTO).

Fuglekiggerne har nærstuderet 32 potentielle vindmølle-sites og 25 fuglearters adfærd omkring dem.

"Resultaterne har demonstreret, at turbinerne ikke altid behøver at være i konflikt med dyrelivet. Med omhyggelig planlægning af turbinernes design kan offshore vindparker installeres med minimal indvirkning på fuglebestanden," siger dr. Alison Johnston fra BTO, der har stået i spidsen for studierne.

Forskningslederen betegner studierne som "afgørende" i lyset af det store antal vindparker, der netop nu planlægges i de britiske farvande.

Fugl bremser DONG-park til milliarder

Mitsubishis flydende vindmølle-eventyr undervejs

Siemens-satsning i god afstand

Konkret har observationerne vist, at flere arter sjældent flyver højere end 5 meter over havoverfladen, mens havmåger oftere overstiger 20 meter. Dermed vil møller i kæmpestørrelse meget sjældent kollidere med fuglene, simpelthen fordi de roterende vinger ikke når ned til den højde størstedelen af fuglene flyver i.

Vingen på Siemens 6 MW offshore-satsning når eksempelvis ikke længere ned end cirka 43 meter, mens Vestas' V164-8MW'er når omkring 23 meter. Dermed er særligt Siemens-møllens vinger i sikker afstand fra opstigende fugle.

"Så simple løsninger som at bygge turbiner, der er højere over havoverfladen kan reducere antallet af fugle, der støder sammen med møllerne," siger Alison Johnston fra BTO.

Havmågen er en af de fugle, der oftest krydser 20 meter-mærket, mens den havternen og lunden typisk befinder sig i de lavere luftlag.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Fugl bremsede kæmpeprojekt

Studiet er rigtig godt nyt for vindmøllebranchen, der har store udfordringer med indvirkningen på dyrelivet.

Så sent som i oktober blev Viking-vindprojektet på Shetlandsøerne skrinlagt, fordi en domstol krævede omfattende miljøundersøgelser af den planlagte parks betydning for sneppefuglen.

Vikinge-projektet er planlagt til at omfatte 103 møller med en kapacitet på mellem 370 og 457 MW.

Fugleudfordringen har også ramt DONG Energy hårdt. En planlagt udbygning af prestigeprojektet London Array er i år blevet bremset af hensyn til fuglen rødstrubet lom, der også var et problem da første fase af parken blev opført.

Fugl bremser DONG-park til milliarder

Gigantisk vindprojekt bremset af sjælden fugl

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Job

Se flere jobs