Fugl bremser DONG-park til milliarder

Hensynet til fuglen rødstrubet lom betyder, at DONG Energy og partnerne i tyske E.ON og Masdar fra UEA tvinges til at udskyde en milliardstor udbygning af prestigeprojektet London Array på 630 MW.
Det betyder konkret, at en lukrativ DONG-investering i omegnen af 3 mia. kr., er på vippen.
Vindgruppen bag London Array oplyste således i januar i år, at de på baggrund af en ansøgning indsendt i oktober 2012, forventede tilladelse fra myndighederne til opførelse af fase to på 240 MW "senere dette år".
Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch
Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her
Siden har gruppen ikke givet lyd fra sig offentligt, og med god grund, oplyser de britiske energimyndigheder.
"London Array-udviklerne indsendte en ansøgning i oktober 2012, men bad i april i år om, at den blev sat på hold på grund af uafklarede fuglestudier. De er endnu ikke blevet udført, og ansøgningen er lige nu stillet i bero," oplyser Katie Lewis, presseofficer i Department for Energy and Climate Change (DECC), i en mail til EnergiWatch.
DONG er indtil videre fåmælt om sagen.
"Der er ikke truffet nogen investeringsbeslutning for projektet," siger presserådgiver Rune Birk Nielsen, der på nuværende tidspunkt ikke har yderligere kommentarer, til EnergiWatch.
Se et stort billede af fuglen her.
Siemens afleverer sit svendestykke
Gammel fjende
Det er langt fra første gang, den rødstrubede lom volder DONG problemer. Hensynet til fuglen var også et stridspunkt i forbindelse med første fase af London Array-parken på 630 MW, der blev godkendt i 2006.
Dengang krævede myndighederne, at DONG & Co. kun kunne udvide, hvis de kunne bevise, at det ikke i nævneværdig grad ville påvirke de godt 6.500 fugle, der tilbringer vinteren i området, en tredjedel af den samlede bestand i UK.
Indtil videre er det ikke lykkedes, og det er endda til trods for, at anden fase er nedskaleret kraftigt; oprindeligt var planen at opføre 370 MW, der ville give parken en kapacitet på 1 GW, men det er barberet ned til 240 MW. Ifølge foreløbige planer satses der på 40 udgaver af 6 MW-møllen fra Siemens, der også har leveret de 175 møller til første fase af London Array.
Gigantisk vindprojekt bremset af sjælden fugl
Farvel til milliarder
Hvis udbygningen kuldsejler, vil det være en stor bét for det danske selskab, der må vinke farvel til en ellers stensikker milliardgevinst. Selve afkastet på de store vindparker er hemmeligt, men London Array er en svært lukrativ forretning.
Gruppen vil ikke gå i detaljer, men angiver en tilbagebetalingstid på "mindre end 10" år på London Array. Da projektet har kostet godt 16 mia. kr. at opføre, er der altså tale om et afkast på mindst 1,5 mia. kr. årligt - i nærheden af 10 pct.
Det er en forrygende forretning for DONG, der har et ejerskab på 50 pct., og partneren i Masdar har da også sagt, at London Array er mere lukrativ end selskabets projekter i USA.
Hvis det antages, at strømproduktion og afregningspris for energien blev fastholdt til fase to, ville den kaste knap 600 mio. kr. af sig årligt, hvoraf halvdelen ville tilfalde DONG. Selve opførelsen ville løbe op i cirka 6 mia. kr., hvis omkostningerne ender på samme niveau som første omgang.
Regnskabet for de første ni måneder af 2013 viser da også, at der er rigtig gode penge at tjene i offshore-vind. DONG's indtjening fra både Anholt på 400 MW og London Arrays 630 MW, der begge blev indviet i år, har skæppet godt i kassen.
DONG's vindforretning fordobler indtjeningen
Det regner ikke fugle
Beslutningen om at stille ansøgningen i bero glæder Gwyn Williams, der er chef for reservater og beskyttede områder ved The Royal Society the Protection of Birds (RSPB).
"Baseret på vores nuværende forståelse af påvirkning af vindfarme på den rødstrubede lom og vigtigheden af særligt beskyttede områder og den nordvestlige del af sitet føler vi, at det er den rigtige konklusion på nuværende tidspunkt. RSPB har gennem processen værdsat den positive måde selskabet (London Array Ltd.) er gået til den her sag," siger hun i en mail til EnergiWatch.
Ved sommerens indvielse af London Array nedtonede selskabets britiske vindchef, Benj Sykes, parkens indvirkning på den truede fugl.
"Det er ikke fordi, det regner med fugle, når man er derude," sagde Sykes dengang.
Relaterede artikler:
DONG's vindforretning fordobler indtjeningen
For abonnenter
Siemens afleverer sit svendestykke
For abonnenter