EnergiWatch

Gigantisk vindprojekt bremset af sjælden fugl

Et milliarddyrt vindmølleprojekt på Shetlandsøerne er nu sat på stand-by af domstolene af hensyn til en sjælden sneppefugl.

Hvad der skulle have været en af de mest produktive vindmølleparker i verden, kan nu ende med kun at blive en tegning på papiret. En domstol i Edinburgh har fastslået, at det ambitiøse Viking-vindprojekt, der er planlagt på Shetlandsøerne og som skulle blive en af de største vindmølleparker i Storbritannien, skal udskydes og undergå nærmere miljøundersøgelser.

Se Vestas' nye supervåben

Vestas tester kæmpemølle på Lindø

Lindø klar til produktion af Vestas' kæmpemølle

Projektet har længe været omdiskuteret, da møllerne skal opføres i et sårbart naturområde. Området er samtidigt stort set den eneste yngleplads for den sjældne småspove - en fugl i sneppefamilien. Alligevel fik konsortiet bag Viking Windfarm sidste år lov til at gå videre med projektering. En beslutning der blev anket af lokale modstandere, som altså nu har fået medhold ved domstolen i Edinburgh.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Kan ramme andre projekter

I afgørelsen fra domstolen lægges der vægt på, at man i den oprindelige tilladelse til Viking-projektet har forsømt at følge EU's fugledirektiv. Derudover lægger domstolen vægt på, at Viking Energy endnu ikke har en licens til at producere energi, hvilket stiller selskabet ringere juridisk. 

At Viking-projektet nu risikerer kollaps er et alvorligt slag mod Skotlands ambitioner om at producere al energiforbrug fra vedvarende energi i 2020. Målet er allerede i fare på grund af store omkostninger og logistiske problemer, og Vikinge-projektet var en central del af planen.

Protester standser britisk skiferboring

Samtidigt kan domstolens kendelse vise sig at få konsekvenser for også andre vindmølle-projekter i Storbritannien, hvis naturbeskyttelse fremover skal tillægges større vægt.

Vikinge-projektet er planlagt til at omfatte 103 møller med en kapacitet på mellem 370 og 457 MW. Parken var oprindeligt planlagt til idriftsættelse i 2018.

Vestas’ nye supermølle lærer af lillebror i Esbjerg

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Mere fra EnergiWatch

Andel vil investere 90 mia. kr. frem til 2035

Energiselskabet vil opbygge en vedvarende energikapacitet på 3-4 GW over de kommende 12 år som led i ny investeringsplan, der også inkluderer ansættelsen af 150 nye medarbejdere.

EU-lande enige om profitloft for energiselskaber

Efter længere tids tilløb er EU’s medlemslande nået til enighed om prisloft på bæredygtige energiselskaber. Nye estimater med forbehold for fastpriskontrakter viser, at en windfall-skat kun vil sende få milliarder i statskassen.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs