Gigantisk vindprojekt bremset af sjælden fugl

Et milliarddyrt vindmølleprojekt på Shetlandsøerne er nu sat på stand-by af domstolene af hensyn til en sjælden sneppefugl.

Hvad der skulle have været en af de mest produktive vindmølleparker i verden, kan nu ende med kun at blive en tegning på papiret. En domstol i Edinburgh har fastslået, at det ambitiøse Viking-vindprojekt, der er planlagt på Shetlandsøerne og som skulle blive en af de største vindmølleparker i Storbritannien, skal udskydes og undergå nærmere miljøundersøgelser.

Se Vestas' nye supervåben

Vestas tester kæmpemølle på Lindø

Lindø klar til produktion af Vestas' kæmpemølle

Projektet har længe været omdiskuteret, da møllerne skal opføres i et sårbart naturområde. Området er samtidigt stort set den eneste yngleplads for den sjældne småspove - en fugl i sneppefamilien. Alligevel fik konsortiet bag Viking Windfarm sidste år lov til at gå videre med projektering. En beslutning der blev anket af lokale modstandere, som altså nu har fået medhold ved domstolen i Edinburgh.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Kan ramme andre projekter

I afgørelsen fra domstolen lægges der vægt på, at man i den oprindelige tilladelse til Viking-projektet har forsømt at følge EU's fugledirektiv. Derudover lægger domstolen vægt på, at Viking Energy endnu ikke har en licens til at producere energi, hvilket stiller selskabet ringere juridisk. 

At Viking-projektet nu risikerer kollaps er et alvorligt slag mod Skotlands ambitioner om at producere al energiforbrug fra vedvarende energi i 2020. Målet er allerede i fare på grund af store omkostninger og logistiske problemer, og Vikinge-projektet var en central del af planen.

Protester standser britisk skiferboring

Samtidigt kan domstolens kendelse vise sig at få konsekvenser for også andre vindmølle-projekter i Storbritannien, hvis naturbeskyttelse fremover skal tillægges større vægt.

Vikinge-projektet er planlagt til at omfatte 103 møller med en kapacitet på mellem 370 og 457 MW. Parken var oprindeligt planlagt til idriftsættelse i 2018.

Vestas’ nye supermølle lærer af lillebror i Esbjerg

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Photo: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Foto: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også