Her er Vestas' 2013-lynkur

På bare 10 måneder har Vestas forandret sig til et næsten helt nyt firma. Ny direktør, frasalg og nye kreditter har vendt op og ned på selskabet.
Foto: Vestas
Foto: Vestas

På under et år har den danske vindmøllegigant Vestas gennemgået større forandringer, end man hos andre børsnoterede virksomheder gennemgår på et årti. EnergiWatch giver her overblikket over de vigtigste forandringer i Vestas i 2013:

11. januar 2013: Vestas får godkendt en livsnødvendig ny kreditaftale med selskabets banker. Aftalen sikrer Vestas en kreditfacilitet på 1,115 mia. euro og gør det muligt at udstede en virksomhedsobligation til 600 mio. euro. Uden aftalen var det tvivlsomt, om Vestas kunne have betalt sine regninger. Aftalen kommer dog ikke gratis - som en del af aftalen tvinges Vestas til en skrap turnaround-plan.

Vestas nummer to i aprils globale ordrekapløb

16. januar 2013: Vestas indgår aftale med konkurrerende vindmøllefabrikanter om, at de kan leje sig ind på Vestas' tårnfabrik i Pueblo, Colorado i USA. Aftalen skal gøre Vestas' amerikanske division mere fleksibel - og skal sikre indtjening på den milliarddyre amerikanske fabrik, der længe har savnet ordre. Aftalen betyder dog også, at Vestas' produktionskapacitet i USA bliver mindre - potentielt op til en 25 procent reduktion.

Banker: Stor gæld i Vestas kan skræmme kunder væk

15. april 2013: Vestas udpeger ny finansdirektør i form af den ukendte Marika Fredrikson. Hun afløser den stort set lige så ukendte Dag Andresen, der fik under et år i Vestas, før han stoppede "af personlige årsager".

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

21. juni 2013: Vestas sælger to store vindprojekter i henholdsvis Bulgarien og Rumænien, som selskabet har været ejer af. Salget indbringer Vestas 127 mio. euro.

Vestas' bulgarske salg på plads

21. august 2013: Netop som der var begyndt at være ro om Vestas' topchef Ditlev Engel, og ordrene var begyndt at komme tilbage til selskabet, meddeler Vestas' bestyrelsesformand, Bert Nordberg, til alles overraskelse, at Ditlev Engel er fyret som koncernchef. I stedet udpeges den forholdsvis ukendte Anders Runevad til ny øverste chef. Nordberg og Runevad har dog en fælles fortid i Ericsson.

Analyse: Fyring i slow-motion

27. september 2013: Efter mere end et år med rygter og spekulation erklærer Vestas og Mitsubishi, at de indgår et joint venture om udviklingen af offshore-møller. Nyheden bliver modtaget mere end positivt af markedet, der er lettet over, at Vestas nu kan dele de milliardstore udviklingsomkostninger med en stærk industriel partner, samtidig med at joint venturet modtager 100 mio. euro her og nu og potentielt yderligere 200 mio. euro de kommende år.

Mitsubishi kan bestemme i 2016

9. oktober 2013: Vestas sælger to maskinfabrikker og fire støberier for blot 1 euro. Til gengæld høster selskabet besparelser for op mod 30 mio. euro de kommende år og kan sige farvel til 1000 medarbejdere, der overgår til den nye ejer af fabrikkerne og dermed løftes væk fra Vestas' lønpulje.

Vestas sælger maskinfabrikker og støberier for 1 euro

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Læs også