Banker: Stor gæld i Vestas kan skræmme kunder væk

Det helt store spørgsmål forud for Vestas' kvartalsregnskab onsdag er, hvorvidt markedet stadig har tillid til selskabet og honorerer det med nye ordrer.
En række analytikere peger på, at selskabets finansielle udfordringer kan koste ordrer. Men også at selskabet trods udfordringer fastholder en førerposition.
Senioranalytiker Jacob Pedersen fra Sydbank har siden sommeren 2012, hvor Vestas var i store finansielle problemer, været bekymret for, hvordan markedet betragter den danske vindmølleproducent.
Nedgang ikke kun markedets skyld
Sydbank-analytikeren mener ikke, at nedgangen i ordrer alene skyldes et presset marked. Han frygter, at ordrenedgangen skyldes, at potentielle kunder fravælger Vestas, fordi man er usikker på, hvorvidt den danske producent kan vedligeholde sine garantiforpligtelser på den lange bane.
“Når kunderne skal vælge vindmølle-leverandør, har kunderne ofte ikke penge til at finansiere projektet, og så skal bankerne involveres. De vil gerne sikre sig, at vindmølleproducenten eksisterer om 10-20 år og står inden for deres garanti,” siger analytiker Jacob Pedersen.
Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch
Vil du prøve EnergiWatch gratis i 30 dage? Klik her
“Det er min frygt, at Vestas’ svagere finansielle fremstående i forhold til for et år siden godt kan være med til, at nogen måske ryster på hånden. I et marked med overkapacitet hvorfor så overhovedet købe noget, som man er usikker på, hvis der er et andet produkt ved siden af, som er næsten lige så godt.”
Nykredit: Potentiel risiko men frygten aftaget
Analytiker Klaus Kehl fra Nykredit Markets ser ligesom Jacob Pedersen en risiko for mistede ordrer, men han mener, at selskabet har forbedret sin situation. Og at frygten for et egentligt Vestas-kollaps er aftaget.
"Det er da en potentiel risiko, at de kan blive fravalgt qua deres finansielle situation efter problemer i andet halvår 2012, men efterfølgende har Vestas fået finansieringen på plads, og forudsat at Vestas leverer på omsætning og indtjening, som jeg forventer, så synes jeg ikke, at deres rentebærende nettogæld er særligt voldsom," siger Klaus Kehl.
"Frygten eller risikoen ser jeg som nedadgående frem for opadgående, og hvis du ser på deres ordreindgang lige nu og her, så er de i april måned kun overgået af GE."
Analytikere: Slankere Vestas skal holde kursen
Jacob Pedersen fra Sydbank mener, at de markedsandele, Vestas vandt igennem 2010 og 2011, “fuldstændig stoppede i 2012”.
“Dengang høstede man væsentligt flere ordrere end sektoren som helhed. Nu ser det tværtimod ud til, at Vestas ligger lavere målt på ordreindgangen i forhold til, hvad man har gjort tidligere,” siger Jacob Pedersen.
“Derfor er min frygt er ikke blevet reduceret. Det der ligesom skal til er, at Vestas vinder nye projekter som de ikke har arbejdet på i 1,5-2 år. Mange af dem, de kører i bøgerne nu, er nogen, de har arbejdet på i mange år.”
Carnegie: Vestas kan blive fravalgt
Analytiker Claus Almer fra Carnegie påpeger, at Vestas trods de finansielle udfordringer fastholder en førerposition på markedet, men han er enig i, at den sløje økonomiske situation kan få potentielle kunder til at gå andre veje.
”Vi hører fra mange developere, at de i stigende grad kigger meget grundigt på deres leverandørers finansielle status, hvilket kan medføre, at Vestas bliver fravalgt i forhold til f.eks. GE og Siemens," siger Claus Almer.
Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch
Vil du prøve EnergiWatch gratis i 30 dage? Klik her
Han tilføjer, at netop konkurrenter som GE og Siemens har muligheder som Vestas ikke har.
”De har en fordel, fordi de er del af et stort konglomerat, som er finansielt stærkt. Derudover kan GE og Siemens tilbyde projekt finansiering, hvis du køber deres møller, som også giver dem en fordel. Med mange andre, herunder Vestas, skal projektfinansiering skaffes hos en bank”.
Siemens topchef: Banker stiller skrappere krav
Hos Siemens forholder man sig ikke til konkurrentens situation. Men CEO Jan Kjærgaard siger til EnergiWatch, at han sagtens kan mærke, at bankerne stiller større krav til vindmølleproducentens økonomi end tidligere.
”Kravene er skrappe – ikke mindst fra de banker, der skal finansiere de store vindprojekter. Bankerne er påpasselige med at vurderer, om selskabet bag møllerne fortsat findes om en årrække. Det har bestemt været en fordel for os, at der står Siemens på møllerne,” siger Jan Kjærsgaard til EnergiWatch.
Analytiker: Super ordretal i Siemens-regnskab
Han fortæller, at udviklingen er mærkbar ikke mindst i England, hvor man netop nu tager hul på den hidtil største offshore vindsatsning i verden - den såkaldte “runde 3”. Her skal der efter planen opføres havmølleparker med en kapacitet på op mod 25 GW eller hvad der svarer til investeringer for op til 900 mia. kr.
”Vi taler om meget store milliardinvesteringer. Der bliver det helt afgørende, at man som mølleleverandør kan bevise, at man har en stærk økonomisk platform. Tidligere opsatte man måske ti møller – og hvis så producenten gik ned, så var det skidt, men man overlevede nok. I dag opstiller man 100 møller eller mere, og derfor har man brug for at sikre sig, at leverandøren også eksisterer, når man ser fem eller ti år frem,” siger Jan Kjærgaard.
Ny svensk milliardordre til Siemens
Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch