Samsung klar med kæmpemølle før Vestas

Koreanske Samsung forventer at opstille en 7 MW prototype i Skotland inden udgangen af året.
Foto: SSP
Foto: SSP

Mens Mitsubishi har indgået et joint venture med Vestas, fortsætter Samsung ufortrødent selskabets satsning på selv at komme ind i det fine offshore-selskab.

Faktisk ser det ud til, at koreanske Samsung Heavy Industries (SHI) får opstillet sin første offshore kæmpemølle, før Vestas-Mitsubishi gør det med deres ditto.

Gigantisk vindprojekt bremset af sjælden fugl 

Ifølge branchemediet OffshoreWind forventer Samsung, at selskabets første 7 MW-mølle er i drift inden udgangen af året. Hos Vestas lyder det, at selskabets 8 MW-mølle først er klar i første kvartal 2014.

Samsungs første prototype - som danske SSP Technology har leveret vingerne til - opstilles i Skotland.

"Vejret er en kritisk faktor for denne komplekse operation, og vi er glade for at have haft de rigtige forhold til at fortsætte med installationen af tårnet," siger Youngjae Lee, projektmanager hos SHI.

Verdens største vinge på vej fra Fyn til Skotland

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Større end Siemens'

Samsungs mølle er - fra vingespidsen til havoverfladen - 196 meter, og nacellen er i en højde på 110 meter.

Med en effekt på 7 MW er Samsung-møllen større end Siemens' nye 6 MW'er, men mindre end Vestas-Mitsubishis kommende 8 MW-mølle.

Samsung har valgt at fremstille prototypen i Skotland i Energy Park Fife ved havnebyen Methil på den skotske østkyst. Havnebyen - og Samsung - håber på, at selskabet får nok ordrer til at starte en egentlig produktion op i byen, der håber at blive et knudepunkt for vindmølleindustrien, når næsten generation af britiske offshoreparker skal opføres.

Fra Skotlands pendent til Dansk Industri, Scottish Enterprise, lyder det fra direktør for energi og cleantech, Maggie McGinlay, at udviklingen af Samsungs mølle i landet mod nord understreger landets spirende aspirationer inden for offshore vind. I forvejen har Skotland en stor olie- og gasindustri i Aberdeen.

"Udviklingen af SHI's mølle i Fife underbygger Skotlands voksende ry som et globalt center for ekspertise til den næste generation af offshore vindenergi-teknologier," siger McGinlay.

"Sammen med planlagte investeringer fra nøglespillere som Areva og Gamesa, hjælper det med at etablere en stærk produktionsbase på østkysten, og det vil betyde store muligheder for vores underleverandører."

Skotland vil kopiere dansk vindsucces

DONG forsøger at finde balancen i Storbritannien

Skotland gør sig offshore-lækker: Millioner til Samsung-mølle

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også