Brasiliansk Vestas-gennembrud på trapperne

Det er kun et spørgsmål om tid, før Vestas godkendes af de brasilianske myndighederne, og der bliver adgang til billig finansiering fra landets udviklingsbank.

Nu skulle det snart være der: Vestas’ brasilianske gennembrud.

Udviklingsbanken i landet er på vej til at blåstemple den danske vindmølleproducent, så developere, der benytter sig af Vestas-møller, kan få adgang til altafgørende, billig brasiliansk finansiering.

Det blev bekræftet under den netop overståede brasilianske vindkraftkonference, Brazil Wind Power 2013.

Her fortalte udviklingsbanken, BNDES, at to selskaber i øjeblikket evalueres med henblik på at få myndighedsgodkendelsen. Fra Vestas' chef for Brasilien, Paulo Soares, lød det, at Vestas er blandt de to selskaber, og at selskabet nok skal få sin godkendelse.

Det fortæller vindmarked-analytiker hos Navigant, Feng Zhao, der selv var forbi konferencen i Brasilien.

"Jeg regner med, at Vestas senest i første kvartal 2014 godkendes af BNDES," siger han.

En godkendelse af udviklingsbanken er ikke alene godt nyt for den danske vindmølleproducent. Det er helt vitalt, hvis Vestas skal klare sig i sambalandet, lyder det fra Sydbank-analytiker Jacob Pedersen.

"Falder det på plads nu, er det bare lykkeligt. Det er helt afgørende for at vinde ordrer på det kommende store brasilianske marked," siger han.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Lokalproduktion kræves

For at få adgang til den attraktive finansiering skal producenterne fremstille en stadig større andel af møllerne i Brasilien.

Vestas, der har en nacellefabrik i landet, har hidtil set til, mens argentinske Impsa, spanske Gamesa, franske Alstom og tyske Enercon alle er blevet blåstemplet. Også amerikanske GE opruster i landet.

Gamesa: Kun plads til tre-fire producenter i Brasilien

Gamesas lokal-produktion i Brasilien giver billig finansiering

Vestas bekræfter, at der arbejdes på at opnå billig finansiering gennem BNDES. Men selskabet ønsker ikke at kommentere, hvad der trækker processen ud.

Sydbank-analytiker Jacob Pedersen siger, at en kommende godkendelse er forventet. Hans indtryk er, at det er detaljer, der mangler at falde plads.

“Hvis du investerer i en nacellefabrik uden at få finansierings-godkendelsen på plads, kunne du ligeså godt smide pengene ud af vinduet. Ellers vil du ikke have en chance for at vinde projekter. Og noget, Vestas ikke har brug for, er at smide penge ud af vinduet,” siger han.

Sidste Brasilien ordre i 2011

Vestas har offentliggjort seks faste og ubetingede ordrer i Brasilien på i alt 720 megawatt, men den seneste ordre kom i december 2011.

Alligevel tror Jacob Pedersen ikke, at Vestas' forsinkede godkendelse kommer til at betyde alverden.

"Jeg kan ikke forestille mig, at den lille forsinkelse for alvor har afsporet selskabet,” siger Jacob Pedersen.

Mens traditionelle markeder i Europa, USA og Kina har oplevet en opbremsning, er Brasilien “en lysende plet midt i nedgangen,” lyder det fra vindmarked-analytiker Feng Zhao.

Det brasilianske marked vurderes til at udgøre omkring to gigawatt om året fremover, og danske LM Wind Power har da også etableret en fabrik i landet, der kan producere i alt 1.000 vinger om året.

LM Wind Power: Eminent grundlag for at sælge møller i Brasilien

Kommunikationschef hos Vestas, Jens Velling, fastholder, hvad han tidligere har udtalt til EnergiWatch; at Brasilien er et afgørende marked for Vestas.

“Derfor er vi også engageret i at opfylde de regler for ”local content”, der vil sikre, at projekter med Vestas-teknologi kvalificerer sig til finansiering igennem den brasilianske udviklingsbank BNDES."

Sådan får energivirksomheder succes i Brasilien

GE vinder brasiliansk kontrakt på 377 vindmøller

 

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Job

Se flere jobs