Vestas-chef: Mærker optur på vækstmarkeder

Årets ordrebog bekræfter vindmølle-momentum på verdens vækstmarkeder, mener Vestas' salgschef. Vækstlande har reddet ordreindgangen i år, siger enig Alm. Brand analytiker.
Vestas-salgchef Juan Araluce mærker fremgang på vækstmarkederne. | Foto: Vestas
Vestas-salgchef Juan Araluce mærker fremgang på vækstmarkederne. | Foto: Vestas

Den seneste periode har været præget af fremgang på vækstmarkederne, hvor stemningen i forhold til vindenergi lige nu er god. Det mener Vestas' spanske koncerndirektør med ansvar for salg, Juan Araluce.

Vestas får 99 MW-ordre under rammeaftale 

"Vi har på det seneste været vidner til en stabil vækst og momentum i investeringer i rene vindenergi-ressourcer i emerging markets," siger salgsdirektøren i en pressemeddelelse i forbindelse med offentliggørelsen af en 99 MW ordre fra Enel Green Power.

Ordren på de 33 3.0 MW-møller, der skal opføres i Chile, er del af en rammeaftale om levering af 400 MW, der blev indgået i 2010. Aftalen indeholder en option på yderligere 1.000 MW.

I Alm. Brand Markets er aktieanalytiker Michael Friis Jørgensen enig med Vestas-chefen i, at aktiviteten på vækstmarkederne trækker igennem i år.

"Kortsigtet er der ingen tvivl om, at der er momentum lige nu. Vestas' ordreindgang i år er reddet af vækstmarkederne," siger Michael Friis Jørgensen til EnergiWatch.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Halvdelen af ordrene kommer fra vækstmarkeder

En kortlægning af Vestas' ordreindgang over de seneste måneder afslører da også, at størstedelen af de offentliggjorte ordrer skal findes langt fra Europa og USA.

Forleden fik Vestas med en ordre på 50 MW hul på det kinesiske marked med den første ordre siden juni sidste år. Også udviklere i Sydafrika har rørt på sig med ordrer i juli og august på knap 200 MW, mens også købere i lande som Filippinerne, Uruguay, Mexico og Chile har kastet ordrer af sig.

Kina bygger vindmøller på verdens tag

Vestas-glade Buffett vil købe billige vindmøller 

I alt har Vestas i år annonceret 19 ordrer, som løber op i knap 2.200 MW. Af dem kommer ni fra de ovennævnte lande, der for de fleste vedkommende kan kategoriseres som vækstmarkeder.

Antallet af ordrer kan dog ikke hamle op med størrelsen, som typisk er en godt stykke højere på de mere etablerede markeder. Få en oversigt over årets vækstmarkeds-ordrer her:

14.01.2013 Vestas får 42 MW ordre til Uruguay

24.04.2013 Vestas får 110 MW ordre i Chile

23.05.2013 Vestas får 155 MW ordre i Mexico

30.05.2013 Vestas får 90 MW ordre i Uruguay

11.06.2013 Vestas får 94 MW ordre i Sydafrika

28.06.2013 Vestas får 87 MW ordre i Filippinerne

03.07.2013 Vestas får 93 MW ordre i Sydafrika

01.08.2013 Vestas får 105 MW ordre i Sydafrika

13.08.2013 Vestas for 50 MW ordre i Kina

(Kilde: Opgørelsen er baseret på Vestas' egen opgørelse og inkluderer udelukkende annoncerede ordrer).

Ingen garantier fremadrettet

Den stærke ordreindgang fra vækstmarkederne giver god mening, siger Michael Friis Jørgensen

"Vindinvesteringer bliver trukket af økonomisk vækst og større efterspørgsel efter energi. Dér er det klart, at vækstmarkederne bør vokse mere end andre," siger analytikeren, som trods den flotte udviklingen maner til besindighed.

"Vi ser rundt omkring, at de begynder at rende knapt så stærkt. Der ligger en risiko for, at det her er et midlertidigt skvulp med ordrer, der er blevet projekteret i gode år og ikke nødvendigvis kan fremskrives".

Sydbank: Det skal Vestas bevise i næste uge

Analytiker: Tysk opjustering tegn på vindmøllebranche i bedring 

Konkurrenterne er i fremgang

Vestas er ikke alene om at mærke fremgang i forretningen.

Senest har den tyske konkurrent Nordex opjusteret i forbindelse med fremlæggelsen af halvårsregnskabet, mens også spanske Gamesa og amerikanske GE har overrasket positivt.

Nordex opjusterer efter stærkt halvår

Fremgangen for de andre spillere skal dog ikke nødvendigvis tilskrives vækstmarkederne, som Juan Araluce fremhæver er tilfældet for Vestas.

For hvor Vestas på vækstmarkederne står stærkt over for en spiller som GE, der ikke har den samme teknologiske know-how som det danske selskab, så sidder amerikanerne omvendt tungt på markedet i hjemlandet.

Men trods GE-dominansen vil USA også kaste ordrer af sig til Vestas.

"USA kommer med, og det er så stort, at det kommer til at batte, lige meget hvilken andel de får. Man begynder at ane de 5 GW," siger Michael Friis Jørgensen med henvisning til, at Vestas allerede nu har rundet knap 2,2 GW i annoncerede ordrer siden årsskiftet.

"Der er ting, der kan gå galt, men der er ingen tvivl om, at pilene med større sikkerhed peger på, at andet halvår bliver højere på ordreindgangen. Det vil være en masse projekter, der skal i land."

Se hele ordrehøsten på Vestas' hjemmeside her

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Photo: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Foto: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også