Vestas sælger 29 vindmøller til Filippinerne

Ordren på 87 MW har ligget og luret et godt stykke tid. Nu er den endeligt bekræftet. Det er Vestas' anden ordre på to dage.
Foto: Vestas. Møllerne til Filippinerne er modellen V90-3.0 MW, som her ses i offshore parken Kentish Flats. | Foto: Vestas
Foto: Vestas. Møllerne til Filippinerne er modellen V90-3.0 MW, som her ses i offshore parken Kentish Flats. | Foto: Vestas
AF JOACHIM CLAUSHØJ BINDSLEV OG KASPER BRØNDGAARD ANDERSEN

Ordrerne fortsætter med at tikke ind hos Vestas i andet kvartal af 2013.

Selskabet har netop modtaget en endelig og bekræftet ordre på 29 vindmøller af 3 MW fra selskabet Energy Development Corporation. Bestillingen som løber op på i alt 87 MW inkluderer levering, installation og en tiårig serviceaftale.

Projektet hedder Burgos Wind, og møllerne skal allerede leveres inden årets udgang.

Ordren, som følger i halen på en svensk ordre på 99 MW, der blev offentliggjort i går, sender anslået 90 mio. euro i kassen hos vindmølleselskabet - godt 670 mio. kr.

Vestas oplyser, at selskabet med ordren har rundet 1.832 MW fra 1. januar 2013. Det er positivt set i lyset af, at første kvartal, som traditionelt er magert, endte på beskedne 644 MW.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Ingen overraskelse

Ordren kommer ikke som den store overraskelse for markedet. Vestas udsendte en børsmeddelelse for fem dage siden, hvor selskabet meddelte, at der var informationer i markedet vedrørende ordren.

En lignende meddelelse blev udsendt 1. marts.

Vestas bekræfter igen mulig filippinsk ordre

Vestas-konkurrent sigtet for industrityveri 

Ordren bekræfter en positiv tendens for Vestas, hvor ordrebogen i andet kvartal af i år har nærmer sig 1.200 MW. Det er meget mere end andet kvartal sidste år, som endte på 704 MW. Første kvartal af i år bød på beskedne 644 MW.

Herunder kan du få et overblik over ordrene i år, som Aktiefokus har udarbejdet (skemaet er opdateret af EnergiWatch efter dagens ordre fra Filippinerne). Bemærk at Vestas stadig har ordrer til gode fra USA og Kina. Kina er verdens største marked, men ifølge analytiker Jacob Pedersen fra Sydbank er det ikke her, selskabet henter sine ordrer foreløbig.

“Jeg har ingen illusion om, at Vestas skal få succes på den korte bane i Kina. Det ville overraske mig vældig meget,” siger Pedersen, som fremhæver, at udviklingen på det amerikanske marked i hans øjne er den afgørende test af, hvordan Vestas står i forhold til GE Wind og Siemens, der er selskabets største konkurrenter, og selskabeer som begge har hentet betydelige USA-ordrer i år.

"Tingene peger i den rigtige retning, men USA bliver lakmustesten. En del af usikkerheden knytter sig til, om man er, hvor man skal være, når man måler sig med Siemens og GE. Ingen får lige så meget som GE, men de skal ikke halte for meget efter Siemens," siger analytikeren, som forventer, at Vestas i løbet af andet halvår vil annoncere ordrer fra det vigtige amerikanske marked.

Vestas' lukrative serviceforretning kan også mærke ordreindgangen. Kun den rumænske ordre på 72 MW er uden serviceaftale. Ellers indeholder samtlige ordrer i andet kvartal serviceaftaler på mellem to og 20 år.

Den store canadiske ordre på 299 MW indeholder f.eks. en serviceaftale på 20 år. Serviceaftaler indgået i andet kvartal går gennemsnitligt over godt 10 år.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Læs også