EnergiWatch

Investorer hudfletter IEA i brev: "Vi opfordrer jer til at gøre jeres arbejde bedre"

En række investorer kritiserer IEA for ikke at give tilstrækkelige anbefalinger til, hvordan verden kan nå målene fra Paris-aftalen. PensionDanmark og Storebrand er blandt underskriverne på brevet, hvor IEA kritiseres for ikke at være deres opgave voksen.

Foto: BENOIT TESSIER/REUTERS / X02011

For en uge siden landede den famøse World Energy Outlook 2019, en ordentlig moppedreng af en oversigt fra Det Internationale Energi Agentur (IEA).

Rapporten kritiserede i skarpe vendinger verdens regeringer for ikke at gøre nok for klimaforandringer, men nu vender kritikken mod IEA. Det sker i et brev fra en række store investorer som det tyske forsikringsselskab, Allianz, det schweiziske ditto i Zurich Insurance Group og ikke mindst et skandinavisk islæt i PensionDanmark og Storebrand.

I brevet bliver IEA utvetydigt opfordret til at gentænke, hvordan de griber deres analyse an. Investorerne så gerne, at IEA lavede et transparent scenario for, hvad der skal til for at leve op til Parisaftalen. Adm. direktør for IEA, Fatih Birol, er løbende blevet kritiseret for, at World Energy Outlook ikke kommer med konkrete forslag.

En kritik som han har afvist, eftersom han ikke mener, at det er IEA's rolle at lave forslag til lovgivning. Alligevel blev der i årets udgave lavet en række korrektioner, hvilket ikke har mildnet kritikerne.

"Sådanne mindre forbedringer er meget velkomne, men skal ikke forveksles med indfrielsen af de ændringer, som er så nødvendige. Vi opfordrer jer til at gøre jeres arbejde bedre," skriver investorerne i brevet, der kan læses i sin fulde længde i faktaboksen.

Investorernes hovedbudskab er, at selvom IEA ikke vil vise vejen for politikere, så gør de det i praksis, da World Energy Outlook er blevet den toneangivende publikation inden for investeringer i energisektoren.

"Det her er en mulighed for, at IEA går forrest og viser verden, hvad der er nødvendigt for, at vi kan opnå en 1,5ºC-verden," slutter brevet.

Mere kritik

IEA's rapport er siden publiceringen i sidste uge blevet kritiseret fra flere sider.

Forud for offentliggørelsen gik Statkraft ud og kritiserede IEA's metoder, som de mener konsekvent undervurderer vedvarende energis udbygning, da agenturet benytter historisk data.

Det skete i en kronik i Aftenposten, hvor Statkraft netop advarede mod, at politikere handlede ud fra IEA's konklusioner.

"IEA's modeller fanger ikke effekten for eksempelvis Parisaftalen, før det konkretiseres i nationale tiltag. At et land bliver CO2-neutralt i 2040 tæller for eksempel ikke med i modellerne," skriver Julie Wedege og Henrik Sætness, der er ledere for politik og strategi i Statkraft:

"Der er en voksende forståelse i markedet for, at IEA undervurderer vedvarende energi. Alligevel påvirker deres analyser investeringsbeslutninger inden for vedvarende energi."

Dampen er gået af energieffektivitet: Laveste fremgang i 10 år

Ørsted føler sig mindre ramt end konkurrenterne

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere