EnergiWatch

Sverige vil skrotte subsidier til landmøller sammen med Norge

"Det giver mening at slutte det sammen med Norge," siger Sveriges energiminister Anders Ygeman.

Foto: Niels Hougaard

Rettelse 241019: Tidligere omhandlede artiklen havvindmøller. Dette er ikke korrekt. Der er mestendels tale om landvind.

Sverige sigter efter at skrotte subsidier til landmøller på samme tidspunkt som Norge, hvilket vil være ved udgangen af 2021. Det fortæller landets energiminister, Anders Ygeman, onsdag til nyhedsbureauet Reuters.

Det skyldes ifølge ministeren, at landvindmølleparker allerede er rentable uden subsidier. Han vil i stedet forsøge at anspore investeringer ved at udvide et eksisterende system, der udpeger aktuelle arealer til udvikling.

Det nuværende svensk-norske subsidie-program, der ved udløbet har eksisteret i 15 år, har ifølge mediet betydet, at de to lande de seneste år har været nogle af de hurtigst voksende udviklere inden for landvind i Europa.

"Det giver mening at slutte det sammen med Norge. Vi tror på, at vi stort set vil kunne have den samme tidsramme (..), fordi systemet ikke er relevant længere," siger Anders Ygeman til nyhedsbureauet.

Sverige har i øjeblikket et system, der kortlægger stederne i landet med de bedste vindforhold, men flere foreslåede vindprojekter - både land- og havmøller - er blevet afvist af militære eller miljømæssige hensyn.

"Vi vil måske gøre mere på det område for at udpege, hvor vi har det bedste muligheder for vind. Og på de områder skal vindudviklere vægte lidt tungere, på andre områder lidt mindre. Jeg er åben for at gøre mere," siger Anders Ygeman til Reuters.

Den svenske udbygning af vind topper lige nu

Norge dropper plan for udbygning af vind efter politisk stormvejr 

Ny analyse: Folkelig modstand kan forstene udbygning af vind 

Mere fra EnergiWatch

Ny dansk brintfabrik står klar

Green Hydrogen Systems nye fabrik i Kolding kan producere elektrolyseanlæg på 150 MW om året, men vil snildt kunne opskaleres til 1.000 MW.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs