Vestas-direktør: Prisbilledet er en blanding af mange faktorer

"Det vigtigste er, hvordan vi afbøder alle disse faktorer, og hvad vi kan bidrage med i forhold til profitabilitet," lyder det fra finansdirektøren i Vestas.
Foto: Wingas
Foto: Wingas
AF RITZAU FINANS

Konkurrencepresset intensiveres fortsat, og mange faktorer påvirker det samlede prisbillede, siger Vestas' finansdirektør, Marika Fredriksson, i et interview med Ritzau Finans efter vindmølleproducentens regnskab for 2017.

"Vi ser en intensiveret konkurrence og klart et nedad-rettet pres på priserne i markedet," siger Marika Fredriksson og peger på, at prisudviklingen er påvirket af mange faktorer, som ordreomfang, valutakurser, teknologiforbedringer og geografi.

"Det vigtigste er, hvordan vi afbøder alle disse faktorer, og hvad vi kan bidrage med i forhold til profitabilitet," siger hun.

Regnskabet for fjerde kvartal viste en nyt fald i priserne på de indgåede ordrer.

Vestas høstede vindmølleordrer for 3844 megawatt (MW) i de sidste tre måneder af 2017, hvilket skete til en snitpris på 0,74 mio. euro per megawatt. Det er et fald på 22 pct. i forhold til samme kvartal af 2016.

I fjerde kvartal havde Vestas et projektsalg på 2705 mio. euro efter produktion og afskibning af 2740 megawatt – eller levering af 2988 megawatt, svarende til en omsætning på 0,99 mio. euro per afskibet megawatt og 0,91 mio. euro per leveret megawatt.

I fjerde kvartal havde Vestas et projektsalg på 2705 mio. euro efter produktion og afskibning af 2740 megawatt, svarende til en omsætning på 0,99 mio. euro per afskibet megawatt.

Marika Fredriksson kalder prispåvirkningen på tallene for fjerde kvartal for en "blandet pose", hvor der både leveres på den "gamle" ordrebog og også eksekveres på de såkaldte in-for-out-ordrer, hvor ordrerne kommer ind og overleveres i samme periode.

"Ser vi på det fulde billede, ja så er markedet i en overgangsfase med prispres, men det er ikke kun pris, det er også mere effektive produkter, der kommer på markedet, hvilket giver færre megawatt til at producere den samme mængde energi," siger Marika Fredriksson.

Og valuta spiller også ind, efter et kvartal med en svækkelse af dollar - og andre forhold.

"Der er også en valutapåvirkning, om end den ikke er signifikant, og geografisk miks, "scope" (ordreomfang, red) og effektivitet har også en påvirkning, og så har du prisen på toppen af det."

"Det er en god blanding af alle faktorer, og de er lige vigtige for prisen per megawatt for et givent kvartal," siger finansdirektøren.

Resultateffekten af prispresset er vanskelig at kvantificere, ifølge finansdirektøren, fordi så mange ting spiller ind.

"Vi har stadigvæk den gamle ordrebog, og vi har nye ordrer, der kommer ind - det er en god blanding af det hele - og på toppen af det hele har du "cost out", mere effektive produkter og en valutakurspåvirkning, som kan forventes højere fremadrettet afhængig af dollarens udvikling. Det er det hele," siger Marika Fredriksson.

Vestas opjusterer troen på fremtiden

Prisen på Vestas-møller falder 7,5 pct.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Thomas Borberg

"Told på kinesiske vindmøller er en mulighed"

Læs også