Analytikere om Ørsted: Berettiget aktiestigning efter regnskab

"Med regnskabet sætter Ørsted en tyk streg under, at man har styr på balancen. Der ikke nogen steder, hvor man kan pege fingre, og det virker som om, at man har godt styr på driften i sin forretning, og det kan investorerne godt lide," siger en analytiker.
Foto: Ritzau Foto/Jens Dresling
Foto: Ritzau Foto/Jens Dresling
RIZTAU FINANS

Der er godt styr på forretningen hos Ørsted, vurderer senioranalytiker Morten Imsgard fra Sydbank, efter at energiselskabet har leveret årsregnskab torsdag morgen.

Derfor er det også berettiget, at aktien ud på formiddagen stiger med 2,2 pct. til 371,90 kr.

"Med regnskabet sætter Ørsted en tyk streg under, at man har styr på balancen. Der ikke nogen steder, hvor man kan pege fingre, og det virker som om, at man har godt styr på driften i sin forretning, og det kan investorerne godt lide," siger Morten Imsgard.

Selskabet, der tidligere gik under navnet Dong Energy, fik et driftsresultat før af- og nedskrivninger, EBITDA, på 22,5 mia. kr., hvilket var 18 pct. højere end året før og også det højeste nogensinde.

I 2018 ser selskabet et EBITDA-resultat på 12-13 mia. kr. eksklusiv frasalg af havvindparken Hornsea 1. Fraregner man salget af havvindparkerne Walney Extension og Borkum Riffgrund i 2017, landede EBITDA-resultatet her på på 12,7 mia. kr.

Ørsted overgår igen sig selv

Også i Jyske Bank er man positivt stemt efter regnskabet for 2017.

"Det eneste lille hår i suppen er, at de ikke guider lidt højere. De får en højere vindkraftkapacitet i 2018, end de havde i 2017, så det kan jo undre lidt, at de lægger kun 12-13 mia. kr. i driftsresultatet for 2018, hvilket er fladt i forhold til 2017," siger Frans Høyer, senioraktieanalytiker i Jyske Bank.

Det er der dog en god forklaring på ifølge Henrik Poulsen, der er administrerende direktør i Ørsted.

"I den guidance, vi kommer med, ligger der fortsat en vækst i havvind i vores forventning, men til gengæld forventer vi en nedgang i vores Markets-division," forklarer han til Ritzau Finans.

Frans Høyer peger på, at det er lykkedes selskabet af få omkostningerne ved etableringen af nye havvindmøller ned.

"De projekter, selskabet lagde ud ved børsnoteringen, havde produktionsomkostninger på 22-24. mio. kr. per gigawatt. Det har man reduceret ned til 20 mio. kr. Så der sker virkelig noget på omkostningsfronten i den rigtige retning," siger han.

Kommerciel drift på bioanlæg forsinket for Ørsted

Selv om Frans Høyer havde ventet, at Ørsted ville få skabt en industrialisering af processen i forbindelse med projekterne, så er produktionsomkostningerne røget hurtigere ned end ventet.

"Det havde man jo primært ventet fra de næste projekter, så jeg synes godt, man kan sige, det peger i den rigtige retning, og at det er en lille positiv størrelse," siger Frans Høyer.

"Det er da en pæn størrelse at gå 12-15 pct. ned i omkostning per enhed," tilføjer han.

I regnskabet skriver Ørsted, at man har etableret en ny forretningsenhed, der arbejder med projekter indenfor energilagring, solenergi og også kigger nærmere på markedet for landvind.

"Disse vækstinitiativer er alle i en tidlig fase, og vi arbejder stadig på at etablere en skalerbar kommerciel model for dem. De forventes således ikke at bidrage væsentligt til koncernens finansielle udvikling på kort sigt, men vi udforsker dem som langsigtede vækstoptioner," skriver Ørsted i regnskabet.

"Det skal nok ses sådan, at havvind kaster meget kapital af sig de kommende år, og med disse penge kan man jo så anvende sine kompetencer til projektudvikling- og styring, som de jo har vist, at de kan på havvind," siger Frans Høyer.

Ørsted vil øge det samlede udbytte til 3,8 mia. kr.

Han vurderer, at det kan være med til at accelerere væksten i den investerede kapital, i forhold til hvis man kun kigger på havvind.

Ørsted foreslår i sit regnskab for fjerde kvartal 2017 at udbetale et udbytte på 9 kr. per aktie fremfor de tidligere 6 kr. per aktie.

"Det adresserer nogle af de spørgsmål, som investorerne måske har haft omkring den kapital, der hober sig op. Det viser, de er lydhøre overfor investorerne, og det kan investorerne godt lide," siger Frans Høyer.

Samme melding kommer fra Sydbank:

"Det er jo med til at understrege, hvor god form selskabet er i, når det er i stand til at udbetale så høj en dividende," siger Morten Imsgard.

Ørsted vil se efter opkøb inden for sol, lagring og landvind

Ørsted: Vækst i vind, men Markets-divisionen vil trække ned i år

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Læs også