Regeringen har ingen planer om at få afgift på biomasse

Energiministeren vil ikke love, at de sidste fire dele af afgiftsanalysen bliver klar inden jul.

Planerne om at afgiftspålægge biomasse havner igen i flishakkeren. I en artikel i Altinget fastslår energiminister Lars Chr. Lilleholt, at selv om han principielt er tilhænger af at afgiftspålægge den uhyre populære teknologi, så er det svært at finde på en metode – og at regeringen derudover har fokus rettet mod at fjerne PSO-afgiften snarere end på at lave en anden.

"Det indgår ikke i de aktuelle overvejelser at se på den igen. Jeg har også meget svært ved at se, hvordan den skal strikkes sammen, uden vi ender det samme sted en gang til," siger han til mediet med henvisning til den hedengangne forsyningssikkerhedsafgift.

Som et led i energiaftalen fra 2012 besluttede et flertal at indføre hin afgift, hvis tredje fase bestod af at pålægge biomasse afgift. I 2014 blev det dog opgivet, hvorfor hele forsyningssikkerhedsafgiften blev rullet tilbage igen.

Der er da også adskillige udfordringer ved at lægge afgifter på biomasse. Ikke mindst Danmarks grønne regnskab, da kombinationen af dyrere biomasse det tvungne brændselsvalg, hvor varmeselskaberne skal vælge den billigste brændsel, formentlig vil betyde, at mange selskaber skal gå tilbage til at varme med fossile brændsler.

Mere kul på det danske energiforbrug

Men regeringen barsler som bekendt med en liberalisering af forsyningssektoren, der blandt andet vil gøre op med netop det bundne brændselsvalg. Imidlertid vil det også kunne gøre det stadig sværere at afgiftspålægge biomasse i fremtiden al den stund, at det meget tænkeligt kan skubbe yderligere på den allerede voldsomme stigning i energiselskaber, der lægger om til biomasse.

Forsyningsplan kan presse 200 fjernvarmeværker til tvivlsomme investeringer

Spørgsmålet om afgiftspålæggelse af biomasse er – som forsyningssikkerhedsafgiften også bevidner – ikke just nyt. Sidste år var det også blandt anbefalingerne fra regeringens klimaråd, hvis formand over for Altinget erkender, at der er nogle udfordringer, der skal udredes først.

Efter sigende skulle emnet også blive vendt i den ene af de fire resterende delrapporter i den sagnomspundne afgiftsanalyse. De ved, den tilsyneladende uendeligt godt forberedte analyse, der blev besluttet af få foretaget i 2012, og som har været officielt udskudt i efterhånden godt to år.

Helveg udskyder analyse af grønne afgifter

Forleden sagde energiministeren til EnergiWatch, at han forventer de næste tre trin af analysens syvtrinsraket "inden for relativt kort tid". Den tidshorisont skærper han yderligere til over for Altinget, hvor han konstaterer, at han "ikke vil gå ind i nu", hvorvidt analysen er klar inden jul, men at der arbejdes på at få den færdig "så hurtigt som muligt".

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også