EnergiWatch

Her er regeringens afgiftsanalyser på energiområdet

Regeringen har netop fremlagt tre ud af de i alt seks foreløbige delanalyser, som til sammen udgør Afgifts- og tilskudsanalysen. Rapporterne vil gøre op med PSO-afgiften, vil afveje hensynene i energipolitiske prioriteringer og vil gøre tilskud til landmøller ens uanset placering og vindforhold.

Foto: Ritzau Scanpix/Lars Krabbe.

Delanalyse 1: Hvordan får man konstrueret et samfundsøkonomisk optimalt afgifts- og tilskudssystem:

  • Analysen skal afdække, hvordan afgifter og tilskud kan planlægges bedst under en forudsætning om, at man samtidig vil gennemføre en grøn omstilling.
  • Dog understreger man, at man måske i højere grad end at måle den grønne omstilling på andelen af VE-teknologier i nettet bør fokusere på "fortrængning af fossilt energiforbrug."
  • Samtidig slår man fast, en ren lommmeregner-tilgang til afgifterne ville se ganske anderledes ud, end den vi har i dag: "Hvis et energiafgiftssystem skulle designes med udgangspunkt i økonomisk teori – og i fravær af politiske målsætninger på energiområdet samt regulering fra EU – ville der ikke eksistere fiskale energiafgifter på energiindhold eller PSO, skriver man.
  • "Generelt skal det undgås at give højere støtteniveauer end nødvendigt for at nå en ønsket udbredelse af VE, da finansieringen heraf (fx via PSO) vil give anledning til en højere afledt forvridningsomkostning," lyder det i analysen.
  • Man anerkender, at der kan være erhvervsmæssige fordele for first mover-virksomheder, der kan udvikle ny teknologi og  støtte innovation og arbejdspladser. Dog understreger man, at det er dyrere at undersøtte "kopiproduktion" en innovation.
  • Man bemærker, at Danmark generelt har de højeste afgifterniveauer i EU, og derfor kan: "hensynet til erhvervenes konkurrenceevne, ikke bare overfor lande, der ikke fører ambitiøs klimapolitik, men også intra-EU, kan nødvendiggøre en vis differentiering til fordel for konkurrenceudsatte erhverv, hvis der er ønske om at begrænse udflytning af produktionen."

Allerede abonnent? Log ind.

Læs hele artiklen

Få adgang i 14 dage for 0 kr.
Det kræver intet kreditkort, og du vil ikke overgå til et betalt abonnement efterfølgende.

  • Adgang til alle låste artikler
  • Modtag vores daglige nyhedsbreve
  • Fuld adgang til vores app
Der skete en fejl. Prøv venligst igen senere

Få fuld adgang til dig og dine kollegaer.

Start et gratis virksomhedsprøveabonnement

Mere fra EnergiWatch

Equinor starter brandramt gasanlæg op igen

Equinors anlæg for flydende gas i den nordnorske by Hammerfest blev i 2020 raseret af en stor brand. Siden har en genåbning været udskudt flere gange, blandt andet på grund af coronakrisen. Nu starter anlægget snart op igen.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs