Analytiker: Dong er op mod 70 milliarder værd

Ifølge Jacob Pedersen er Dong Energy mindst 50 milliarder værd og en god portion af selskabet er en oplagt luns for Maersk.
Foto: Lars Krabbe
Foto: Lars Krabbe
RITZAU FINANS

Hele Dong kan være op mod 70 mia. kr. værd.

Det vurderer senioranalytiker Jacob Pedersen fra Sybank over for Bloomberg News, efter at Dong fredag efter børsens lukketid annoncerede, at det planlægger en børsnotering inden for de næste 18 måneder.

Sammen med meddelelsen oplyste et bredt politisk flertal dog, at staten beholder aktiemajoriteten i selskabet indtil mindst 2020, medmindre "parterne aftaler andet".

Værdiansættelsen på mellem 50 og 70 mia. kr. er dog taget ud fra et stiliseret betragtning i forhold til, hvad investorerne er villige til at betale for sammenlignelige selskaber, understreger Jacob Pedersen over for Ritzau Finans.

Jacob Pedersen vurderer, at selskabet har en minimumsværdi på 50 mia. kr. Det vil ifølge nyhedsbureauet stadig gøre børsnoteringen til den største siden statens salg af TDC i 1994. Den handel værdisatte TDC til omkring 40 mia. kr.

Dong vil i forbindelse med børsnoteringen frasælge dele af selskabet, og Jacob Pedersen vurderer, at selskabet højst sandsynligt vil sælge dets olie- og gasforretning - også kaldet E&P-forretningen.

Salg giver god mening

"Jeg tror, at det er ret sandsynligt, at den strategiske bedømmelse af selskabets olie- og gasforretning ender med et salg. Det ville give god mening. At sælge vil reducere selskabets kompleksitet og frigøre en masse kontanter, begge dele ville lette overgangen til en succesfuld børsnotering," siger Jacob Pedersen til Bloomberg News.

Han ønsker over for Ritzau Finans ikke at komme med et bud på, hvad E&P-forretningen er værd. Men han fortæller, at Mærsk er en stærk kandidat til at købe Dongs olie- og gasforretning.

"Vi har et selskab i form af Dong, som, jeg tror, er en villig sælger, og så har vi et selskab i form af Mærsk, som jeg er sikker på, er en villig køber. Men de skal blive enige om prisen, og det er ikke så lige til at blive enige i det miljø, der er i øjeblikket," siger Jacob Pedersen til Ritzau Finans og forklarer, at de lave oliepriser er svære for sælgerne at acceptere.

"Jeg kan godt forstå sælger, der har nogle aktiver, som for 15 måneder siden var det dobbelte værd. Det kan være svært at acceptere, og man kan sige, at Dong ikke på nogen måde er i en krise, der gør, at man skal af med de aktiver," siger analytikeren.

Allerede i 2014 lavede et flertal i Folketingen en aftale om at børsnotere Dong Energy. Børsnoteringen er flere gange blevet udskudt, blandt andet på grund af finanskrisen.

Den danske stat ejer på nuværende tidspunkt 58,8 pct. af Dong, mens fondene, der administreres af amerikanske Goldman Sachs, ejer 17,9 pct.

Dong Energy har 6500 ansatte og havde i 2014 en omsætning på godt 67 mia. kr.

Pensionsgigant er klar til opkøb af dele af Dong Energy

EL: Børsnotering af Dong er "dårligt nyt for danskerne"

Analytiker: Dong-billetter skal sælges på unik mølledivision

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også