Poulsen åbner for frasalg af Dongs oliebutik

Dong Energy går store forandringer i møde, inden selskabet om kort tid skal børsnoteres. Gasdistributionen skal overtages af staten, og også oliedivisionen kan blive solgt fra, siger Henrik Poulsen.
Foto: DONG
Foto: DONG

En hverdagsmorgen i løbet af de næste 18 måneder vil den danske fondsbørs for første gang åbne med aktier i Dong Energy på hylderne.

Statens energiselskab meddelte fredag eftermiddag, at planerne om at børsnotere selskabet vil være bragt til ende om halvandet år, men det bliver med stor sandsynlighed et helt andet selskab, som bliver udbudt til aktionærerne.

Dels skal staten overtage store dele af Dongs distributionsaktiver, men for første gang bekræfter topchef Henrik Poulsen, at ejerkredsen også skal tage stilling til et evt. fraslag af selskabets olie- og gasdivision (E&P).

Det forklarer Henrik Poulsen til EnergiWatch.

"Vi ser på en række muligheder. Der er gode argumenter for, at E&P på sigt kan fortsætte sin vækst inden for koncernen. Omvendt kan man sige, at det måske ikke er så logisk at børsnotere både vindmølleaktiver og oliedivisionen i samme selskab. Men vi arbejder stadig med begge scenarier, og så må vi finde ud af, hvad beslutningen bliver," siger han.

Netop Dong Energys ejerskab af oliedivisionen efter en børsnotering har været genstand for stor spekulation blandt iagttagere af selskabet. Mange har ment, at et fraslag villle være mest fornuftigt.

Frasalg kan komme efter ipo

Henrik Poulsen understreger, at overvejelserne om E&P's fremtid først nu går i gang, og derfor har hverken han eller ejerkredsen noget bud på det mest sandsynlige scenarie. Han fotæller også, at et eventuelt fraslag ikke nødvendigvis vil finde sted inden børsnoteringen.

"Der er en række strategiske ting, som skal overvejes, og derfor vil jeg ikke garantere, at alt er ført ud i livet inden for de næste 18 måneder," uddyber han.

Beskeden om børsnoteringen af Dong kommer, efter forligskredsen bag den oprindelige aftale fredag har holdt møde. Planen har hele tiden været, at børsnoteringen skulle ske senest i 2018, og dermed vil det altså blive muligt at købe sig ind i ejerkredsen af energiselskabet minimum et år før sidste skæringsdato.

Henrik Poulsen siger, at det sker for at give aktionærerne mest fleksibilitet.

Rørledninger skal sælges

Forligsparterne har også besluttet, at den danske stat beholder aktiemajoriteten i Dong til og med år 2020.

Staten kan også se frem til at skulle eje en stor del af Dongs rør- og distributionsnet. Ejerne er blevet enige om, at statens transmissionsselskab, Energinet.dk, skal overtage den del af Dongs forretning.

"Staten har vurderet, at man bedst er i stand til at varetage de interesser, der er knyttet til sådanne infrastrukturaktiver, i statsligt regi. Jeg kan sige, at vi ret hurtigt nåede frem til en fælles forståelse med ejerne om det," siger Henrik Poulsen.

Der er endnu ikke taget stilling til, hvilken investeringsbank, som skal være underwriter på børsnoteringen.

 

EL: Corydon gjorde ikke nok for at holde Dong-aktier i Danmark

Finansminister: Børsnotering gør det lettere at skaffe penge

Dong skal børsnoteres inden for halvandet år

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Photo: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også