Statsminister bremser brug af oliemilliarder

Den norske statsminister Jens Stoltenberg vil bruge 50 mia. kr. færre end tilladt fra oliefonden næste år. Det bliver det laveste niveau nogensinde, siger han.
Jens Stoltenberg | Foto: Roni Rekomaa
Jens Stoltenberg | Foto: Roni Rekomaa

De norske olierigdomme bliver nu kastet ind i den verserende valgkamp i landet, hvor den socialdemokratiske statsminister Jens Stoltenberg kæmper for at fastholde magten.

I stedet for at love guld og grønne skove, lægger Stoltenberg op til mådeholdenhed.

Det skriver dn.no, som citerer statsministeren for at ville skære markant i brugen af oliemilliarder. Han ønsker at undgå en overophedning af økonomien.

For at undgå et for højt forbrug af oliekroner har nordmændene en regel om, at maksimalt fire pct. af værdien i den statsstyrede oliefond må bruges årligt.

Så langt skal tallet imidlertid slet ikke op næste år, mener Stoltenberg, der i stedet lægger op til at bruge knap tre pct.

"Næste års forbrug af oliepenge vil være det laveste niveau nogensinde. Det vil være skadeligt for norsk økonomi at falde for fristelsen til at bruge op mod fire pct., hvilket svarer til omkring 50 mia. kr. mere end de knapt tre pct.," siger han ifølge dn.no.

De mange oliemilliarder vil ifølge Stoltenberg være skadelige for norsk økonomi på et tidspunkt, hvor der i forvejen er bekymring for høj inflation, landets valutakurs og renteniveauet.

"Det (at bruge op til 4 pct. af fonden) vil være en finanspolitisk stimulans på over to pct., og det er den samme størrelse, som den stimulus-pakke, vi fremsatte under finanskrisen. Det var den kraftigste stimulering af økonomien på en enkelt år i løbet af de sidste 30 år," siger Jens Stoltenberg.

Statoil lover stort udbytte fra kæmpe oliefelt

Nordsøinteresse kan skabe konkurrence 

Nordmænd vil opsplitte verdens største pengetank  

Norsk oliefond tæt på historisk ejendomshandel 

Enorm formue

Ifølge norske medier lægger den socialdemokratiske statsminister med udtalelserne pres på den borgerlige opposition, der gennem lang tid har stået stærkt i valgkampen.

Nordmændene skal stemme om sammensætningen af Stortinget 9. september.

Den statslige norske oliefond indeholder godt 4.000 mia. kr., og det er dermed verdens største pengetank. Den konservative opposition har tidligere i valgkampen foreslået en opsplitning af oliefonden, som de mener har vokset sig for stor. En opsplitning vil give et bedre afkast, argumenterer de.

Fonden - hvis officielle navn er "The Government Pension Fund Global" -  havde i første kvartal af 2013 et afkast på 5,4 pct.

Godt afkast eller ej, nordmændene kan glæde sig over, at deres valgkamp primært er præget af diskussioner om, hvordan pengene skal bruges - ikke hvor de skal komme fra, eller hvem der skal betale.

Nordmænd vil opsplitte verdens største pengetank  

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også