Nordsøinteresse kan skabe konkurrence

Interessen for den 7. udbudsrunde af olielicenser kan skabe konkurrence om licenser, mener statens Nordsøfond. Samtidig dannes der i øjeblikket alliancer mellem interesserede selskaber.
Foto: Carsten Ingemann
Foto: Carsten Ingemann

Da der sidste gang blev udbudt olielicenser i Nordsøen tilbage i 2006, var det småt med konkurrencen blandt de interesserede olieselskaber - men det kan måske ændre sig, når den 7. udbudsrunde sættes i gang inden årets udløb.

Det vurderer Nordsøfonden, som er statens aktør i Nordsøen,  baseret på den forhåndsinteresse, der hidtil er blevet vist fra olieselskaberne, og som er markant større end i 2006.

"Man kunne godt forestille sig, at der blev lidt kamp om licenserne. Det er selvfølgelig altid en fordel, hvis der er noget konkurrence set fra statens side," lyder det fra direktør i fonden, Peter Helmer Steen.

Disse selskaber konkurrerer om Nordsølicenser

Interesse godt tegn

Foreløbigt har 31 selskaber indikeret interesse i forbindelse et informationsmøde tidligere på året.

Hvor mange af dem, der reelt ender med at søge om licenser, når udbudsrunden går i gang på et tidspunkt inden udgangen af 2013, er ikke til at spå om, mener Peter Helmer Steen. Men den foreløbige interesse er et godt tegn.

"Det er vores generelle indtryk, at der helt klart er en interesse fra en række selskaber for at finde ud af, om Nordsøen er noget, de skal gå efter. Næste skridt er, at der dannes grupper blandt de interesserede selskaber. Hvor mange det bliver, ved vi ikke, men jeg kan bare sige, at vi har hørt, at der er selskaber, der allerede er gået sammen."

Underefterforskede

Ifølge Peter Helmer Steen kunne der især komme konkurrence ved de områder, hvor der er gjort fund i andre lag end kalklaget, hvor olieboringer i Danmark traditionelt har fundet sted.

Det gælder f.eks. det såkaldte juralag, som ligger lidt dybere end kalklaget, men også i højere liggende lag, hvor man har fundet kulbrinter i bl.a. Broder Tuck-feltet og i en række nærliggende britiske og norske felter.

"Spørgsmålet er så, om de fund, der er gjort på dansk område, er noget, som selskaberne synes er tilstrækkeligt interessant at byde ind på. Men jeg tror, at nogle af fundene måske godt kunne give nye selskaber inspiration til at gøre noget tilsvarende. For der er nogle områder, som helt klart er underefterforskede, og det tror jeg, at der er nogle selskaber, som kan se muligheder i," udtaler chefen for Nordsøfonden.

"Så vi er bestemt optimister i forhold til, at der nok skal komme nogle tilbud. Men hvad resultatet bliver, afhænger i sidste ende af, hvad selskabernes alternativer er i f.eks. Norge, England, Holland eller Angola, eller hvor de ellers sammenligner med."

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Gerne flere store

Et af de selskaber, som har fået informationer om 7. udbudsrunde, er verdens største olieselskab, ExxonMobil, og hos Nordsøfonden kan man godt se muligheder i, at store selskaber byder ind på de kommende licenser.

"Der er ingen tvivl om, at vi også gerne ser at nogle store selskaber søger. Men de store selskaber har jo traditionelt haft en tendens til at sige, at de fokuserer der, hvor de kan se den største gevinst, og der må man sige, at selv om vi har meget olie og gas i Nordsøen, så ligger det nogle besværlige steder, som kræver en ret stor teknologisk viden og store investeringer. Derfor er vi derhenne, hvor økonomien i nogle situationer kan være på grænsen," erkender Peter Helmer Steen.

Shell vil investere 17 mia. kr. årligt i Nordsøen i 20 år

Nordsøfonden fylder milliarder i statskassen

 

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Foto: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også