Forsker: Solcellefiasko kunne være undgået

Danmark burde have kigget til Tyskland, hvor solcelleeventyr allerede var gået i vasken.
Foto: OLE LIND
Foto: OLE LIND
AF KARINA ODDERSHEDE DAHLGAARD

Klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) kunne formentlig have undgået en næse og sparet både sig selv og samfundet for problemer, hvis han havde løftet blikket og kigget mod naboen mod syd.

Men hverken ministeren, embedsmænd eller forligskredsen så, at andre allerede havde oplevet fiasko med solcellerne, før det danske solcelleboom. Det skriver Berlingske.

I Tyskland både flammede og falmede solcelleeventyret, før de danske politikere begyndte at tage solenergi alvorligt. Havde Danmark taget ved lære af erfaringerne fra Tyskland , kunne dansk udbygning af solceller for over 3 mia. kr. formentlig være undgået, skriver avisen.

Energiplanlæggere: Sol billigere end vind på sigt 

Høj statsstøtte

Selvom der er forskel på støtteordningerne, og solenergi er større i Tyskland, så er det grundlæggende problem det samme. Nemlig kombinationen af høj statsstøtte og billige solceller.

For halvandet år siden fandt tyskerne for alvor ud af, hvad konsekvensen af dette var. I januar 2012 satte det tyske magasin Der Speigel fokus på tyskernes blinde tro på solen. På det tisdpunkt havde Tyskland allerede bevilget statsstøtte for over 750 mia. kr. til solenergi de kommende 20 år. Det beløb er siden vokset.

Udbygningen af solceller koster de tyske skatteborgere milliarder af euro, men den giver ikke en omkostningseffektiv grøn omstilling. Tysk solenergi bidrager kun med få procent af det samlede energiforbrug, men sidste år modtog den tyske solenergi op mod 50 pct. af al støtte til vedvarende energi i landet, skriver Berlingske.

Concito: Støttestop er en "spændende tanke" 

Mens tyskerne lukkede...

I månederne efter, at tyskerne fik øjnene op for solcelleproblemet underskrev Folketingets partier på nær Liberal Alliance under på Energiaftalen. I aftalen, som blev underskrevet i marts, blev det ikke vurderet, at solenergi ville spille en nævneværdig rolle i energimikset.

Men i efteråret 2012 eksploderede det danske solmarked, og danske politikerne åbnede for store solanlæg.

Det skete samtidig med, at tyske politikere var ved at lukke af for store solparker, fordi de havde mærket konsekvensen af dem.

Bred støtte til ny energipolitik 

Burde have orienteret sig

Anders Larsen, der er energiforsker på RUC, mener, at politikerne i Danmark burde have holdt øje med udviklingen andre steder i Europa.

"Når man ikke har inddraget udenlandske erfaringer skyldes det sandsynligvis, at ingen i den politiske proces har ytret ønske herom. Da Danmark og Tyskland er meget sammenlignelige i dette tilfælde, er det yderst uheldigt, at man ikke orienterede sig omkring udviklingen i Tyskland," siger han til Berlingske.

Det spanske solcellemarked løb løbsk endnu før det tyske. Men her sluttede den finansielle krise solcelleeventyret.

Ny lov: EnergiMidt mister 130 mio. kr. i solcelle-salg 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Photo: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også