Energiplanlæggere: Sol billigere end vind på sigt

Solceller har langt større potentiale for at falde i pris end vindmøller, siger energiplanlæggere. Og Danmark får sværere ved at blive fossil-frit i 2050, hvis ikke der udbygges med mere end de 20 MW om året, som politikerne har besluttet.

Hvis Danmark skal være fri for fossile brændsler i 2050, er det uhensigtsmæssigt, at der fremover kun udbygges med 20 MW solenergi om året - også fordi solenergien på sigt vil blive billigere end satsningen på vindmøller.

Sådan lyder det fra flere af de folk, der har undersøgt mulighederne for en CO2-fri dansk fremtid.

En stor analyse af det danske energisystem, CEESA (Coherent Energy and Environmental System Analysis), fik knap 17 mio. kr. i støtte fra Det Strategiske Forskningsråd og konkluderer, at der i 2050 bør være 5.000 MW solenergi i den danske energiforsyning.

Med de nuværende planer er ambitionen, at der er 800 MW sol i 2020, men der er ingen planer for den efterfølgende udbygning. Til gengæld har flere politikere raslet med sablerne og sagt, at solenergi er alt for dyr.

Dermed er det vanskeligt at se, hvordan anbefalingerne i analysen skal føres ud i livet, og hvordan planerne om et fossilfrit Danmark skal blive indfriet, lyder det fra flere forskere, som Energiwatch har talt med.

“De 20 MW om året er mindre, end det er en god idé at få ind i det danske system. Med de energisimuleringer, der er lavet, er der plads til meget mere. Solen kommer på et godt tidspunkt på dagen, hvor der er spidsbelastninger,” siger bl.a. Frede Hvelplund, professor ved Institut for Planlægning på Aalborg Universitet.

Nu lukkes hullet i solcelleloven

"Mangler streng på klaveret"

Hvis der udbygges med 20 MW om året efter 2020, vil solcellekapaciteten først i 2230 - om lidt mere end to hundrede år - ramme 5.000 MW. Og med en så beskeden udbygning, som der nu lægges op til, peger flere på, at det er tvivlsomt, om man kan holde fast i en branche, der først for alvor kom gang i sidste år.

Det er ikke alene et tab for branchen - det besværliggør også den grønne omstilling, og gør den dyrere, lyder kritikken fra bl.a. professor, Henrik Lund.

Han ledte CEESA-projektet og mener, at det bliver stadig vanskeligere at få elnettet til spille fornuftigt sammen.

“Vi får et mere sårbart system, der er sværere at balancere - vi mangler en streng på klaveret. Marginalværdien af en kilowatt-solcelle er højere end marginalværdien fra en vindmølle. Hvis vi forudsætter, at solceller falder i pris, så bliver det den billigste løsning på sigt. Det skyldes, at strømmen kommer på et godt tidspunkt - om dagen. Også når vinden ikke blæser,” siger Henrik Lund.

Når professorerne ikke anbefaler et dansk solcelle-bonanza, skyldes det, at fordelen ved solceller aftager, jo flere vi får af dem.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Mange solceller kræver en udbygning af elnettet, og mens landvindmøller producerer energi 2-3.000 timer om året og havvindmøller 4-5.000 timer om året, producerer solceller typisk kun energi i omkring 1.000 timer om året, fortæller Henrik Lund.

Med andre ord; solceller producerer meget energi i et kort tidsinterval, og overstiger produktionen efterspørgslen, falder værdien af solcellestrømmen, ligesom en stor produktion vil betyde en dyr udbygning af elnettet. Derfor mener Henrik Lund, at et sted mellem 5.000 og 10.000 MW er hensigtsmæssigt, mens eksempelvis 20.000 eller 30.000 MW vil "give problemer":

"Solceller er en fordel til en vis grænse, og så bliver det en ulempe. Når vi siger 5.000 MW (anbefalingen i CEESA, red.), indgår det hensyn,” siger professoren.

Solbranchen truet på livet 

Stort potentiale for prisfald

Energiplanlæggerne fra Aalborg er ikke de eneste, der har anbefalet, at solceller skal fylde en større del af energimikset i fremtiden.

I en af de største undersøgelser af Danmarks energifremtid anbefaler Ingeniørforeningen i Klimaplan 2050, at der i 2050 er installeret 3.400 MW solceller, eller hvad der svarer til omkring 10 pct. af danskernes elforbrug. Også Energinet.dk har i sine visioner haft en forventning om 3.400 MW solenergi i 2050.

Når politikere stort set hele vejen rundt i folketingssalen nu er enige om, at solceller er for dyre til en fortsat udbygning, vækker det undren i branchen. Solceller er blevet markant billigere i takt med, at markedet er vokset, og producenter, leverandører og installatører har fået en større volumen.

Med et loft på 20 MW er der kun plads til få aktører, lyder det Dansk Solcelleforening.

“20 MW er en voldsom rationering. Hvis vi skal have en branche, kræver det en vis volumen, hvis branchen samtidig skal være innovativ," siger talsmand Per Henriksen.

Direktør og konsulent i PA Energy, Peter Ahm, der er dansk repræsentant i det internationale energiagenturs (IEA) solcellegruppe, og i øvrigt har leveret input til Klimakommissionen, er også skeptisk. Han kalder det "blåøjet" stort set kun at satse på vindenergi og i et vist omfang biomasse og bioforgasning".

"Potentialet for fortsatte prisfald på solceller er helt kolossalt stort. Det kan ingen betvivle. Selv IEA, der er meget konservative, mener, at solcelleteknologien kan blive en af de væsentligste kilder til vedvarende energi globalt set.”

Solkaos bremser kommunale projekter 

Taber industrien på gulvet

Dermed skoser han Folketingets nuværende planer, som han kalder "meget uambitiøs."

"Hvis man vil sikre sig, at solcelleteknologien har en rimelig solid base, også fremover i Danmark, så er det svært med den målsætning,” siger Peter Ahm.

Han peger på, at solceller har vist sig at falde hurtigere i pris, end de fleste havde regnet med.

"Senest kan man høre energiministeren sige, at solcellestrøm er alt, alt for dyr, og derfor vil man nu have en forsigtig udbygning. Hvis den udmelding var kommet for 2-3 år siden, havde det måske været meget fornuftigt," siger Peter Ahm.

Det mener han ikke, at den er i dag.

Professor Henrik Lund fra Aalborg Universitet regner med, at solcellerne fortsætter med at falde i pris. Men han understreger, at en del af prisfaldet skyldes andet end selve prisen på solcellerne.

En dansk branche, der voksede sig stor i 2012, betød billigere priser.

"For 10 år siden var solcellen så dyr, at den var helt dominerende (i forhold til den samlede pris på et anlæg, red.). Hvis vi laver et totalt stop, så går vi glip af alt det, vi har udviklet; en industri der til billigere priser kan sætte solceller op,” siger Henrik Lund.

"Hvis vores forventninger er rigtige, så falder solcellerne mere i pris end vindmøllerne af den årsag, at de ikke er så udviklede,” siger han.

Det betyder dog ikke, at året 2012, hvor der for alvor blev installeret solceller i Danmark, var ren idyl. Faktisk tværtimod, lyder det fra professor Henrik Lund fra Aalborg Universitet.

"Det er vigtigt at lave en politik, så man undgår 'stop-and-go'. 'Go' er lige så forfærdeligt som 'stop'. Det var 'go' sidste år, og det var ikke bare halleluja. Der kom en masse firmaer, som ikke burde have været der, og der blev lavet for mange fejl. Men stop-and-go er helt slemt, fordi man bygger en masse op, som man så smadrer bagefter," siger han.

Solbranchen truet på livet

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Foto: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også