EL: Intet belæg for at Lidegaard har vildledt

Der er intet belæg for, at klima- og energiminister Martin Lidegaard skulle have (R) har vildledt Folketinget. Fejlene i det uskønne forløb ligger i embedsværket.
Sådan lyder det fra Enhedslisten efter et hastesamråd i går, hvor ministeren blev grillet af opposition og støtteparti.
Oppositionen og Enhedslisten ville vide, hvordan det kunne være, at partierne ikke tilbage i december 2012 var blevet orienteret om et hul i den lovgivning, partierne var i gang med at vedtage.
Læs ministeriets redegørelse af forløbet her
Hullet åbnede op for, at der - stik imod alle hensigter, hele vejen rundt i Folketingssalen - kunne etableres store jordbaserede solcelleanlæg. En mulighed, der hvis den var blevet bevaret, kunne have kostet statskassen op mod syv mia. kr. indtil 2020.
Energiminister: Uheldigt og utilfredsstillende
Fejl i embedsværket
Under samrådet udsatte de borgerlige ordførere Martin Lidegaard for anklager om, at han bevidst havde tilbageholdt viden for sine politiske kolleger og spillet “kis-pus” med Energiudvalget i sagen om hullet i solcelleloven. Venstres energiordfører Lars Christian Lilleholt kaldte bl.a. ministerens håndtering af forløbet "rystende".
I Enhedslisten mener Clausen omvendt ikke, at der er belæg for at sige, at Lidegaard bevidst har tilbageholdt viden for Folketinget. Ingen af partierne har haft en interesse i de store, dyre solcelleanlæg, som ville være en betydelig milliardudgift for statskassen.
Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch
Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her
“Hvad angår klimaministeren er det min opfattelse, at der ikke er dokumentation for, at han vidste, at der var så alvorlige problemer i den lovgivning, vi lavede. Vi kritiserer, hvad der er sket i ministeriet og ikke, at ministeren skulle have ført folketinget bag lyset. Det mener jeg ikke, at der er belæg for,” siger Per Clausen.
“Sagen er selvfølgelig alvorlig forstået på den måde, at der i Klimaministeriet har været en viden, der ville være relevant i forhold til den lovgivning, vi var i gang med. Den viden fik vi ikke, det det er et kæmpestort problem. Vi skal have sikkerhed for, at det ikke gentager sig.”
Ministeren beklager
Per Clausen fortæller, at Martin Lidegaard blev gjort pmærksom på problemet i et bilag i relation til en anden sag. Hullet åbnede op for, at flere solcelle-anlæg kunne kobles sammen, så der kunne etableres egentlige solcelleparker, der stik imod hensigten, kunne suge støttekroner ud af statskassen.
“Det eneste, ministeren har set, som antyder, at der er et problem, er bilag 9, der blev behandlet i forbindelse med en helt anden problemstilling om almene boliger. Der et et enkelt afsnit, i en meget omfattende mængde papirer, som beskriver, at der tilsyneladende er relativt nemt at omgå grænsen på 400 kW. Men der står i forlængelse deraf, at Energistyrelsen anbefaler, at der ikke gøres noget,” siger Per Clausen.
Under samrådet beklagede Martin Lidegaard gentagne gange forløbet.
“Samlet set er det ikke tilfredsstillende. Det har jeg orienteret mine embedsmænd om, og det forventer jeg derfor ikke vil gentage sig,” sagde ministeren.
Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch