Politikere kommer solcelleinvestorer i møde

Partierne er kommet frem til en løsning for dem, der har investeret i store solcelleanlæg i tillid til de gamle regler.

Partierne bag energiforliget sikrer nu dem, der har investeret i store solcelleanlæg i tillid til de tidligere regler.

Det skriver Klima- og energiministeriet i en pressemeddelelse, efter at forligspartierne i marts i år valgte at sænke støtten til store kommercielle solcelleparker.

Lovindgrebet skete, fordi investorer havde planer om at bygge et meget stort antal solcelleanlæg på bar mark.

Regeringen bremser milliardinvestering i solceller 

Dermed kunne planerne om store solcelleparker, som lå på tegnebrættet hos mange landmænd og investorer smides i skraldespanden, selv om de var nået langt i processen.

Men med den nye løsning kommer politikerne nu investorerne delvist i møde. Ministeriet skriver nemlig, at investorerne vil blive sikret mod at lide økonomisk skade, hvis de opfylder en række kriterier.  

Kriterier for aftale

Ifølge aftalen vil investorer, der opfylder nedenstående kriterier,  få den midlertidigt forhøjede sats på 1,30 kr./kWh., som ellers blev skåret væk, hvis anlæggene var over 400 kW.

Ejeren skal have indgået bindende og ubetinget aftale om køb af solcelleanlægget senest den 19. marts 2013, dog må der gerne være taget forbehold for tilladelse efter nr. 1 og 2 nedenfor.

Brat opbremsning i dansk solcellemarked  

Herudover skal mindst en af følgende handlinger være foretaget senest den 19. marts 2013 og ikke efterfølgende være trukket tilbage:

1) Kommunalbestyrelsen har modtaget ansøgning efter lov om planlægning,

2) Kommunalbestyrelsen har modtaget ansøgning om byggetilladelse

3) Netvirksomheden har modtaget anmeldelse af anlægget

4) Netvirksomheden har modtaget anmodning om nettilslutning af anlægget.

Tilfreds minister

Klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard siger i pressemeddelelsen, at han glæder sig over, at det er lykkedes at nå til enighed om en overgangsordning.

”Som politikere har vi et ansvar for at sikre, at den grønne omstilling bliver så billig som mulig for forbrugerne. På den anden side skal vi også sikre, at investorer ikke lider store økonomiske tab, når vi ændrer reglerne. Jeg synes, at vi har fundet en god balance med denne overgangsordning”, siger Martin Lidegaard.

Det anslås, at der vil blive etableret 50-100 MW solceller inden for overgangsordningen.

Nu kommer slagsmålene om solceller 

Justerede regler for private anlæg

Foruden løsningen for investorer til store solcelleanlæg, er forligspartierne også kommet frem til en aftale, der skal hjælpe de husejere, der er kommet i klemme mellem de nye og gamle støtteregler for private solcelleanlæg. 

Partierne bag energiforliget vedtog i november at gå fra en årsbaseret til en timebaseret nettomålerordning. For at komme på den gamle ordning, skulle man indsende stamdatablanketten for solcelleanlægget til Energinet.dk inden den 20. december. Det har dog vist sig, at en del elinstallatører ikke har indsendt de korrekte oplysninger i tide.

Forligspartierne har besluttet, at man kommer på den gamle ordning, hvis man kan dokumentere, at man har indsendt en anmeldelse inden den 20. december. Hermed hjælper forslaget de solcelleejere, hvor anmeldelsen var rettidig men mangelfuld, lyder det i meddelelsen fra klima- og energiministeren.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 30 dage? Klik her

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også