Dansk glæde over energikurs ved EU-topmøde

Trods manglende konkrete mål er der bred dansk begejstring efter, at det i går lykkedes EU's 27 stats- og regeringschefer at enes om en grøn kurs ved EU-topmøde i Bruxelles.
Foto: Torben Stroyer/Jyllands-Posten
Foto: Torben Stroyer/Jyllands-Posten

Trods trænge økonomiske tider fik den grønne dagsorden et skub fremad da EU's stats- og regeringschefer i går mødtes i Bruxelles, og det glæder danske politikere og interesseorganisationer.

For selvom EU-lederne ikke har forpligtet sig til konkrete mål, er der nu sendt et klart signal om, at energipriserne skal nedbringes, særligt gennem en stærkere udnyttelse af energien, og så skal energiinfrastrukturen og det indre marked for energi udvikles og forstærkes. Og så er der ikke længere tvivl om, at EU skal have mål for 2030.

"Jeg er meget tilfreds med, at der er en ambitiøs plan for 2030. Det er et vigtigt signal for de danske virksomheder, der vil investere i grønne områder. Virksomhederne tøver, fordi der er tvivl om klimapolitikken, men efter i dag er der mere faste rammer, siger statsministeren," siger statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) ifølge Ritzau.

Læs konklusionerne fra mødet her

I Klima- og Energiministeriet var der også glæde over kursen, som Martin Lidegaard (R) kaldte "et vigtigt signal", der vil gøre det nemmere at træffe en beslutning på området inden der skal vælges et nyt Europa-Parlamentet og en ny Kommission i 2014.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 30 dage? Klik her

Glad dansk kommissær

I EU-Kommissionen udtrykker klimakommissær Connie Hedegaard begejstring over den grønne vilje, som hun i går kaldte "en god dag for EU's klimapolitik". Særligt fordi EU-lederne nu byder hendes og resten af EU-Kommissionens grønbog med mål for klima- og energipolitikken i Europa frem mod 2030 velkommen.

"Det viser, at EU nu er villig til at tage de næste skridt fremad. Kommissionen har fået grønt lys til at præsentere konkrete forslag inden årets udgang, så Europæisk Råd kan vende tilbage til emnet i marts næste år," siger Hedegaard i en kommentar.

Hun mener, at EU's ledere har formået at balancere hensynet til klimaet og fremtiden i en tid, hvor tema som økonomisk krise, haltende konkurrenceevne og manglende jobskabelse er nærmest altoverskyggende.

"Europas ledere er klar over, at vi stadig har en klimaudfordring".

S: DI blokerer for den grønne omstilling

Energichefer inden EU-topmøde: Vis lederskab og styrk konkurrenceevnen

Landbruget: Vækst frem for grøn omstilling

Kinesisk CO2-loft kan bane vej for klimaforhandlinger

Tilfredshed i Dansk Energi

I Dansk Energi mener EU-chef Ulrich Bang, at den grønne gruppe af stats- og regeringschefer har gjort et godt stykke arbejde ved topmødet.

"Konklusionerne er resultatet af en målrettet indsats fra progressive lande som bl.a. Storbritannien, Frankring og Danmark," siger Bang.

Også adm. direktør i DI Karsten Dybvad er tilfreds med konklusionerne om en stærk fælles energipolitik, som tager hensyn til vækst og jobskabelse.

"Kun på den måde kan vi sikre en forsat ambitiøs klimaindsats, konkurrencedygtige energipriser og dermed få skabt vækst og arbejdspladser i Europa," siger han i en meddelelse.

Det er nu planen, at EU-lederne til marts næste år skal træffe beslutning om, hvilke 2030-mål de skal forpligte sig til.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 30 dage? Klik her

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også