Protestforening opgiver ankesag: Vi kæmper videre

Foreningen Nei til vindkraftverk på Haramsøya vil efter tabt retssag mod staten ikke anke sagen, men vil efter eget udsagn kæmpe videre uden for retten.
Foto: Haram Kraft A/S / Zephyr
Foto: Haram Kraft A/S / Zephyr

Protestforeningen Nei til vindkraft på Haramsøya vil ikke længere gå rettens vej i sin protestaktion mod vindmølleparken. Det oplyser foreningen på sin Facebook-side, hvor det gøres klart, at man ikke tror på, at resultatet ville ende anderledes med en ny runde i retsalene.

"Hvor vi troede, at lovene ville trumfe administrativ praksis, er det modsatte sket. Politikerne har ønsket udvikling af af vindenergi og givet administrationen en bred ramme til at bygge vindmøller rundt om i landet. Dette var afgørende for tingrettens dom, derfor ser vi det som usandsynligt at nå gennem endnu en runde i retsvæsenet," skriver Nei til vindkraftverk på Haramsøya.

"Vi kæmper videre, men ikke i retten."

I midten af maj blev sagen afgjort i tingretten, hvor resultatet ligesom i byretten blev til udviklernes fordel. Byggeriet af en vindmøllepark på Haramsøya kan altså med rettens ord forsætte, mens protestforeningen er blevet pålagt at betale sagsomkostningerne på over 1 mio. norske kroner.

Og prisen for sagsomkostningerne har i høj grad også haft betydning for protestforeningens beslutning om at droppe yderligere retsager.

"Vi har erfaret, at det er alt for dyrt at tabe retsager, og omkostningerne ved en ny runde i retten har været afgørende for, at vi vælger ikke at anke sagen," skriver protestforeningen.

Licensen til vindenergi på Haramsøya blev udstedt i 2009, men det var først i 2019, at den faktiske udvikling af parken blev påbegyndt. Der er planlagt at opstille otte vindmøller på fjeldet på Haramsøya.

I Norge har protesterne mod landvindmøller kun været flere de seneste år af frygt for, at møllerne på land er for invasive i den norske natur eller at de laver for meget støj.

Særligt Haramsøya blev i sommeren 2020 epicenter for vindmodstanden i Norge, hvor modstanderne også gik så langt som at lave blokader på vejene for at blokere for transporten i forbindelse med vindparken.

Det er dertil tidligere blevet rapporteret, at udvikleren Zephyr har modtaget dødstrusler.

Stifter af miljøbevægelse anholdt i aktion mod vindpark

Norsk politiker beskylder modstandere for at have placeret rensdyr

Protestforening taber retssag om norsk vindmøllepark - igen

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også