EnergiWatch

Stifter af miljøbevægelse anholdt i aktion mod vindpark

Der har sommeren over været uro i forbindelse med anlægsarbejdet af Haram vindpark. Nu er nuværende generalsekretær for organisationen Motvind og medgrundlægger af den norske miljøbevægelse Bellona, Rune Haaland, blevet anholdt i forbindelse med en aktion.

Rune Haaland bæres væk af politiet. | Foto: PR / Motvind, Rune Bært

Rune Haaland, nuværende generalsekretær for organisationen Motvind og medgrundlægger af den norske miljøbevægelse Bellona, blev i går anholdt med to andre aktivister i en protest mod byggeriet af vindparken på Haramsøya.

Aktionen handlede om at stoppe transporten af sprængstof til øen, som skal benyttes i forbindelse med det forudgående anlægsarbejde.

Selve anholdelsen foregik i ro og mag, da Rune Haaland med to andre aktivister blev båret væk fra vejen, som de blokerede. Det viser et nyt nyhedsindslag fra NRK's regionale station for Møre og Romsdal.

"Vi bærer dig væk nu," sagde en politibetjent til Rune Haaland, der som den sidste var blevet siddende på vejen og efter et smilende "ja ja, det er fint," blev fjernet fra vejen.

"Jeg kan lide politiet og har altid kunne lide politiet. Det er vigtigt at behandle politiet med respekt," sagde Rune Haaland efterfølgende til NRK, før han blev ført ind i en politibil.

Politiet meddeler, at de tre aktivister nu får mulighed for at forklare sig og kan risikere at blive straffet med bøde.

Manglede en person

Aktionen var Motvinds plan B. Den oprindelige plan var at obstruere transporten af sprængstoffet, da det ikke kan opbevares på Haramsøya. Derfor skal det sejles til øen med en af to færger, men disse må ikke transportere sprængstof, hvis der er mere end 12 passagere på afgangen

Derfor forsøgte Motvind at booke så mange pladser, at transporten ikke var mulig, men afbud betød, at tre aktivister ikke kom med afgangen og med præcis 12 passagere blev sprængstoffet fragtet afsted.

"Vi manglede bare en person på den færge. Denne dag har vist betydningen af en mand eller kvinde," siger Rune Haaland ifølge Motvinds egen hjemmeside, hvor motivationen for aktionen beskrives.

Uro på Haramsøya

Øen Haramsøya er over sommeren blevet det nyeste epicenter for vindmodstanden i Norge og har modtaget stor mediedækning.

Blandt andet blev den lokale beboer og vindmodstander Hans Petter Thue et nationalt kendt navn, da han i to uger boede i sin bil på vejen for at blokere transport i forbindelse med arbejdet på vindparken. Hans Petter Thue blev ligeledes anholdt i slutningen af august, rapporterer NRK.

Udviklingen har været dramatisk og udvikleren bag Haram vindpark, Zephyr, har modtaget drabstrusler.

"Det er i gang med at blive et alvorligt samfundsproblem, at ekstremister blandt vindmodstandere tager trusler og hetz i brug," siger daglig leder for Zephyr, Olav Rommetveit til VG.

Tidligere har vindparken i Frøya været centrum for sabotageaktioner og endda et angreb på en kvindelig ingeniør for udvikleren Trønderenergi. Motvind har konsekvent nægtet, at de har været involveret i den type aktioner og har ifølge VG indsat frivillige vagter, som overvåger maskineriet for at sikre, at der ikke er personer, som udøver hærværk eller sabotage mod anlægsarbejdet.

"Den slags voldelige aktioner er fuldstændig uacceptable. Det tager vi stærkt afstand fra, og det er meget trist, at der er folk, som gør disse ting," sagde Rune Haaland tidligere på året til EnergiWatch, da manden som havde iværksat et angreb i bil mod den kvindelige ingeniør blev tildelt 75 dages ubetinget fængsel.

Klager er blevet afvist

Motvind har oplyst, at de har til hensigt at fortsætte blokaden af færgen og fra onsdag vil forsøge at sikre, at der er 13 personer på alle afgange mod øen.

I marts afviste olie- og energiministeriet en række klager mod Haram vindpark og blåstemplede projektet.

"Det var på høje tid, at der blev taget en endelig beslutning i denne sag. Licensen blev tildelt for mere end ti år siden. Så det er på tide, at både udviklere og lokale insteressenter får en afklaring. Jeg respekterer det store engagement, der er knyttet til sagen. De planer, der nu er godkendt, involverer ændringer, der tager højde for såvel miljø- som naturværdier," sagde Tina Bru i den forbindelse.

Ministerium afviser klager over Vestas-park

Norge skærper kravene til nye vindparker

Vindentusiasten blev modstander: "Det norske folk er i sorg"

Motvind: Voldelige vindprotester hører ingen steder hjemme 

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs