EnergiWatch

Protestforening taber retssag om norsk vindmøllepark - igen

Protestorganisationen Nei til vindkraft på Haramsøya fik heller ikke ved tingretten medhold i, at udbygningen af vindmøller på Haramsøya skal stoppes.

Foto: Haram Kraft A/S / Zephyr

De har allerede tabt sagen ved byretten og nu er dommen blevet gentaget ved tingretten. Byggeriet af en vindmøllepark på Haramsøya kan altså med rettens ord forsætte, mens protestforeningen Nei til vindkraft på Haramsøya er blevet pålagt at betale sagsomkostningerne på over 1 mio. norske kroner. Det skriver E24.

"Det er betryggende at se, at tingretten konkluderer som byretten og appelretten tidligere har gjort, og at licensen er gyldig," siger Olav Rommetveit hos udvikleren Zephyr, der står bag Haram vindpark.

Licensen blev udstedt i 2009, men det var først i 2019, at den faktiske udvikling af parken blev påbegyndt. Der er planlagt at opstille otte vindmøller på fjeldet på Haramsøya.

I dommen konkluderer retten, at der ikke er fejl i beslutningen, der ugyldiggør licensen, som Motvind ellers har påstået.

I afgørelsen om spørgsmålet om sagsomkostninger skriver Møre og Romsdal tingret, at sagen ikke har rejst principielle spørgsmål "og den har ikke rejst nogen tvivl."

Derudover er sagen blevet prøvet i to tilfælde, hvor Nei til vindkraft på Haramsøya midlertidigt ville stoppe arbejdet, og det har også været genstand for omfattende behandling i administrationen, skriver retten. Derfor fritages protestforeningen altså ikke for sagsomkostninger, der ender på 1.009.500 norske kroner.

I Norge har protesterne mod landvindmøller kun været flere de seneste år af frygt for, at møllerne på land er for invasive i den norske natur eller at de laver for meget støj. Særligt Haramsøya blev i sommeren 2020 epicenter for vindmodstanden i Norge, hvor modstanderne også gik så langt som at lave blokader på vejene for at blokere for transporten i forbindelse med vindparken.

Det er tidligere blevet rapporteret, at udvikleren Zephyr har modtaget dødstrusler.

"Det er i gang med at blive et alvorligt samfundsproblem, at ekstremister blandt vindmodstandere tager trusler og hetz i brug," sagde daglig leder for Zephyr, Olav Rommetveit tilbage i juni til VG.

Norske vindmodstandere vil begynde ny retssag mod staten

Modstandere taber sag om stop af norsk vindmøllepark

Stifter af miljøbevægelse anholdt i aktion mod vindpark

Mere fra EnergiWatch

Equinor starter brandramt gasanlæg op igen

Equinors anlæg for flydende gas i den nordnorske by Hammerfest blev i 2020 raseret af en stor brand. Siden har en genåbning været udskudt flere gange, blandt andet på grund af coronakrisen. Nu starter anlægget snart op igen.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs