EnergiWatch

Strategidirektør: Konsolideringsbølgen i vindbranchen vil fortsætte i ny form

Fusioner og opkøb bliver sjældnere forekomster, men konsolideringstendensen fortsætter på anden vis. Sådan lyder vurderingen fra Feng Zhao, strategidirektør ved Global Wind Energy Council.

Det er slut med de helt store fusioner og opkøb involverende nogle af de større vindmølleproducenter.

Til gengæld vil en konsolidering ske ved, at mange af de mindre aktører vil blive presset ud af markedet.

Det vurderer strategidirektør Feng Zhao fra Global Wind Energy Council (GWEC).

Den helt store konsolidering i form af fusioner og opkøb har nået sin ende, forudser Feng Zhao i et interview med Ritzau Finans i Bilbao, efter at der de senere år har været flere store af slagsen.

Blandt de største har været fusionen mellem Siemens Wind Power og Gamesa, sammenlægningen af Nordex og Acciona, samt GE's opkøb af Alstoms vindaktiviteter.

"Nu kommer vi til at se en anden for form konsolidering, hvor flere af de små spillere vil trække sig ud af markedet," siger Feng Zhao.

Han henviser til, at overgangen til auktioner på mange vindmøllemarkeder har gjort særligt ondt på de små spillere, og det er flere af dem, som må forventes at forlade markedet.

"Markedet går fra feed-in-tariffer til auktioner, og her kan kun de store aktører med de bedste møller og gode serviceaftaler vinde ordrerne til den lavere pris. For de mindre er det meget svært at kunne tilbyde samme priser, og de vil blive skubbet ud på grund af dynamikkerne i markedet," siger Feng Zhao.

Igennem de senere år har flere asiatiske spillere allerede trukket stikket, herunder små og mellemstore aktører i Japan, Korea, Kina og Indien.

Og antallet af kinesiske leverandører vil fortsætte med at falde, når det kinesiske marked overgår til auktioner.

"Når auktionerne starter, vil en masse små forsvinde, for de kan ikke vinde auktionerne. Det er smertefuldt for små og mellemstore aktører," siger Feng Zhao.

Ordrerne samler sig sammen hos de store, og på globalt plan har de otte største producenter ifølge Feng Zhao mere end 75 pct. af markedet.

Vestas var sidste år verdens klart største vindmølleleverandør med en markedsandel på 20,3 gigawatt ifølge GWEC.

Herefter fulgte kinesiske Goldwind med 13,8 pct., Siemens Gamesa med 12,4 pct. og GE med 9,8 pct.

 

FTI: Vindmølleproducenter har kæmpe udfordring i stærkt konkurrencepræget marked

Vestas og GE sidder tungt på igangværende projekter i USA 

Mere fra EnergiWatch

Ørsted opfører godt 1 GW tysk havvind

Gigawatt-projekter bør være en "selvfølge" i de kommende tyske havvindudbud, konstaterer Ørsted, der onsdag træffer beslutning om at opføre en af verdens første støttefrie havvindparker.

Norsk Lundin-chef går af

Kristin Færøvik, der hidtil har været adm. direktør for olieselskabet Lundin Energy i Norge, fratræder ved udgangen af måneden.

Vattenfall frabeder sig flere udbudslotterier

Fremtidige udbud af dansk havvind bør fokusere på kriterer som systemintegration og grøn profil snarere end på evnerne udi at være heldig i en lodtrækning, mener det svenske energiselskab.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs