Det siger organisationerne om klimaudspil fra S

Der er primært roser til Socialdemokratiets klima- og miljøudspil, der blev præsenteret torsdag. (Opdateret)
Foto: Foto: MICHAEL DROST-HANSEN/Ritzau Scanpix
Foto: Foto: MICHAEL DROST-HANSEN/Ritzau Scanpix
AF RITZAU OG ENERGIWATCH

Den danske stat skal skyde 20 milliarder kroner ind i en "grøn fremtidsfond", der skal investere i nye teknologier inden for vedvarende energi, lagring af energi, rent drikkevand og bæredygtig fødevareproduktion.

Det foreslår Socialdemokratiet i et nyt klima- og miljøudspil, som partiet præsenterede torsdag.

Her er et overblik over reaktionerne på udspillet.

Lars Aagaard, administrerende direktør i Dansk Energi:

"Vi ser mange gode ting i Socialdemokratiets udspil. Det gælder særligt flere midler til energiforskning, en klar plan for mere havvind og ambitionen om at sætte mere el til transporten og varmen via lavere elafgifter. Det er alle gode skridt på vejen mod et grønnere Danmark."

Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme:

"Socialdemokratiet foreslår, at langt mere overskudsvarme skal udnyttes."

"Det er et godt og meget fremsynet forslag, som vil være med til at styrke den kollektive opvarmning, hvor vi i højere grad udnytter de stigende mængder overskudsvarme, der kommer fra virksomheder og de mange nye datacentre."

Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening: 

"Som Danmarks største grønne organisation er det fantastisk for os at se, at der nu er kommet så stor fokus på den grønne dagsorden fra stort set hele det politiske spektrum."

"Vi ser udspillet her som ambitiøst, og det leverer på det, som biologerne længe har efterspurgt. Det er også positivt, at det er et samlet udspil, hvor der indtænkes gevinster for klima, miljø og natur på kryds og tværs."

Tine Roed, direktør i Dansk Industri:

"Det er et konstruktivt og ambitiøst udspil, som Socialdemokraterne er kommet med. Nu kender vi de fleste partiers forhandlingsudspil, og partierne står ikke længere fra hinanden, end at det bør være muligt at lande en bred aftale hen over midten inden sommerferien." 

"Vi skal fastholde danske virksomheders førerposition. Derfor er det helt afgørende, at forskningen i energiteknologi bliver prioriteret højt. Med en milliard kroner til energiforskning lægger Socialdemokraterne sig på et godt og afbalanceret niveau."

Lars Hvidtfeldt, viceformand i Landbrug & Fødevarer:

"Vi vil meget gerne være med til at finde løsninger, der kan reducere drivhusgasudledningen yderligere og samtidig sikre landbrugets effektivitet og konkurrenceevne."

"Det kan lykkes ved at anvende og udvikle de klimavirkemidler, der øger udbyttet og sikrer høj udnyttelse af foder, gødning og alle andre ressourcer. Derfor er vi også rigtig glade for, at Socialdemokratiet i deres udspil også prioriterer midler til forskning."

Niels Hald, direktør i Bryggeriforeningen

"Det undrer os, at der bliver sat fokus på plastvandflasker, som allerede er en del af det danske pantsystem, som sørger for at indsamle og genanvende vandflaskerne." 

"Desuden udgør de blot 1,9 procent af al plastemballage i Danmark, mens langt den største del af dansk plastemballage ikke bliver indsamlet og genanvendt."

Til gengæld vil Bryggeriforeningen gerne være med til at indføre pant på plastflasker til juice og saft, sådan som det foreslås i udspillet.

Christian Jølck, bestyrelsesformand for interesseorganisationen SYNERGI:

"En ambitiøs og bred energiaftale vil danne et fundament for fremtidens vækst og arbejdspladser i Danmark. Derfor er det positivt, at der nu lægges op til et højere ambitionsniveau med et forslag om et pejlemærke for energieffektiviseringer og separate puljer til energibesparelser i bygninger og industri."

"Bygninger udgør ca. 40% af vores energiforbrug, mens 80% af vores bygninger også eksisterer i 2050. Det er derfor et essentielt samfundsproblem at få adresseret, hvordan vi øger energieffektiviteten i bygninger. Socialdemokratiet kommer med en række gode konkrete forslag, som langt hen ad vejen sætter den rigtige retning og det rette ambitionsniveau."

Generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden Bo Øksnebjerg

"Hvor er det dejligt, at naturen og klimaet er kommet højt op på S’ dagsorden. Vi tager hatten af for, at partiet kommer med et samlet grønt udspil – det viser, at de mener det seriøst. Ikke alle ting i pakken er lige nye og lige konkrete, og noget kan sagtens være mere ambitiøst. Men overordnet set er det altså rigtig fornuftigt."

"Der er mange gode tiltag i udspillet, som WWF Verdensnaturfonden også arbejder for. Vi synes fx det er stærkt, at Socialdemokratiet vil fjerne spøgelsesnet fra havene, mindske plastikforureningen, gøre plads til mere vild natur og sætte en milliard af til grøn forskning – det vil være et kæmpe fremskridt for dyrene og naturen."

Niels Jørgen Hansen, adm. direktør i TEKNIQ Installationsbranchen

"Der er rigtig mange gode grønne ambitioner i Socialdemokratiets udspil. Særligt hæfter jeg mig ved gensynet med energispareindsatsen, som vi var mange, der efterlyste i regeringens energiudspil."

"Dansk energipolitik har indtil nu gået på to ben. Vi har med andre ord både fokuseret på udbygningen af den vedvarende energi og på at nedbringe energiforbruget. Det har været afgørende for den grønne omstilling. Derfor er det helt rigtigt prioriteret, at Socialdemokratiet ønsker en ny energispareordning, som giver et økonomisk incitament til af effektivisere energiforbruget."

"Nu er både Radikale Venstre, regeringen og Socialdemokratiet kommet med hvert deres bud på fremtidens energipolitik, og de politiske forhandlinger er i gang. Vi håber, at parterne kan blive enige om en bred politisk aftale, der går på to ben og sikrer den grønne omstilling."

Socialdemokratiet foreslår grøn milliardfond

S overbyder regeringen med 500 mio. til energiforskning

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Thomas Borberg

"Told på kinesiske vindmøller er en mulighed"

Læs også