EnergiWatch

Norsk oliefond i ballade over Formel 1

Den stenrige norske oliefond er under stigende pres for at afhænde sin investering i Formel 1.

Foto: Shuji Kajiyama

Hurtige racerbiler bør ikke være noget for norske oliemidler. Sådan lyder det i Norge, hvor den statslige Oliefond nu er kommet i stormvejr på grund af en investering på 1,8 mia. norske kroner i Formel 1.

Oliefonden, der netop har rundet de 5000 mia. norske kroner, investerede for små to år siden 1,8 mia. kroner i Delta Topco, der ejer rettighederne til Formel 1. Investeringen var blandt andet med sigte på, at Oliefonden kunne opnå en gevinst, da Delta Topco på det tidspunkt overvejede en børsnotering. Børsnoteringen er dog senere blevet aflyst, og de seneste dage har norske medier sat fokus på Delta Topcos omgang med skattebetalinger.

Oliefond må ikke investere i... olie

Tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch her

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Gemmer sig i skatteparadis

Delta Topco er tilsyneladende kendetegnet ved en kompleks organisering i forskellige skatteparadiser. Det har nu fået det socialliberale parti Venstre, der er støtteparti for den borgerlige norske regering, til at kræve, at Norges finansminister redegør for investeringen.

"Vi beder ministeren svare på, om Oliefondens investeringer i skatteparadis-selskabet Delta Topco, der ejer rettighederne til Formel 1, er i overensstemmelse med fondens mandat," siger Terje Breivik, finansordfører for Venstre.

Nordmændene svømmer i oliekroner

Også formanden for Finansudvalget i det norske Storting, Olav Syversen, der er fra et andet støtteparti til regeringen, Kristelig Folkeparti, ønsker en forklaring.

Oliefondens etikråd samles i dag torsdag for at behandle blandt andet sagen om Formel 1 investeringen.

Den Norske Oliefond har flere gange tidligere valgt at sælge ud af investeringer, der har vist sig at være i strid med fondens retningslinjer for etik.

Rekord-afkast på vej til olierige nordmænd

Mere fra EnergiWatch

Nature Energy-topchef spår massiv vækst efter ejerskifte

Med oliegiganten Shell som ny ejer er danske Nature Energy klar til at forsvare sin position som markedsleder, når det globale potentiale om tusind og atter tusindvis af biogasanlæg skal indfries, siger adm. direktør, Ole Hvelplund.

Topchef vil tilføje nye forretningsben til OK

Andelsejede OK har en stribe datterselskaber, der går udover den traditionelle brændstofforretning, som har været kernen i selskabet gennem mere end 100 år. Ny direktør fortæller, at selskabet ser på at tilføje nye forretningsben.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs